öröm

2020.10.09. 18:35

Vörös pandák kerültek a Pécsi Állatkertbe

Az ikerpár tavaly nyáron született két nőstény tagja, Tara és Jázmin Franciaországból érkezett.

Forrás: Shutterstock

Vöröspanda-ikrek költöztek a Pécsi Állatkertbe. A veszélyeztetett faj példányainak kifutóját közösségi finanszírozás segítségével, adományokból tudta megépíteni a fennállásának idén hatvanadik évfordulóját ünneplő intézmény.

Mint azt Pap Zsuzsanna, a pécsi belváros felett magasodó Mecsekoldalban található állatkert gyűjtemény- és nevelési vezetője a kifutó pénteki átadásán elmondta, intézményük évek óta csatlakozni akart a vörös macskamedvének is nevezett vörös panda (Ailurus fulgens) fajmegmentő- és tenyészprogramjához, erre pedig idén nyílt először lehetőség.

Közölte: a pandaikerpár tavaly nyáron született két nőstény tagja, Tara és Jázmin Franciaországból érkezett Pécsre, míg a veszélyeztetett faj vadon élő példányai a Himalája, elsősorban Nepál, Kína, India területén fordulnak elő 1500 méteres tengerszint feletti magasság felett. Fennmaradásukért az állatkertek napjainkban közös erővel küzdenek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az állatok kifutójához szükséges forrást közösségi finanszírozási kampány keretében teremtették elő, több neves vállalat és csaknem hatvan magánszemély ajánlott fel kisebb-nagyobb összeget. Az előre tervezett kétmillió forinton felül további csaknem félmillió forint gyűlt össze.

Andricz Bertold, a zoo szakmai igazgatóhelyettese közölte: vörös pandákat csak az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének tagjainak számító állatkertek tarthatnak. Magyarországon a budapesti, a szegedi és a veszprémi létesítményben találhatók a faj képviselői.

Bognár Szilva, Pécs alpolgármestere azt emelte ki, hogy a mecseki létesítmény eddigi történetében folyamatosan jelen van a közösségi összefogás eredménye. Felidézte, hogy hatvan esztendeje a pécsi közösség építette fel az állatkertet, rendszeresek az örökbefogadások, de a járvány első hullámának korlátozásaikor is a támogatók segítették túl a nehéz időszakon a létesítményt.

Siptár Dávid, a zoo ügyvezetője elmondta: a koronavírus-járvány hatása komoly gazdasági kihívások elé állította az intézményt. A helyi közösség összefogása és az állatkert iránt tanúsított szeretetének köszönhetően a zárvatartás csaknem két hónapos időszaka alatt ugyanakkor számottevő pénz- és takarmányadományt kapott az állatkert, emellett az újranyitást követően jelentős számban érkeztek a látogatók a parkba.

Kiemelte: a tavalyinál átlagosan több mint öt százalékkal többen látogattak el a parkba idén azokban a hónapokban, amikor nem kellett kényszerűségből zárva tartania az állatkertnek. A hatvan esztendeje, még társadalmi munkában létrejött Pécsi Állatkertet 2016-ra csaknem kétmilliárd forintból, javarészt fejlesztési forrásból teljes egészében átépítették, ennek következtében az utóbbi években egyre több látogatót fogadott az intézmény.

A 4,5 hektáron elterülő, több mint háromszáz faj csaknem másfélezer egyedét bemutató pécsi állatkert tavaly óta tagja a világ egyik legrangosabb szakmai szervezetének, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének, így az intézmény egyre több fajmegmentő- és tenyészprogramhoz is csatlakozhat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!