Egyperces

2010.05.15. 21:23

Woody Allen nagy formában Cannes-ban

Már csak az illúzió tesz boldoggá - így foglalható össze Woody Allen legújabb, hollywoodi sztárokat felvonultató filmje, a You Will Meet a Tall Dark Stranger (Találkozni fogsz egy magas, fekete idegennel), amelyet versenyen kívül mutattak be szombaton a 63. cannes-i fesztiválon.

Közel negyven filmmel a háta mögött az amerikai rendező régóta visszatérő vendége Cannes-nak. Londonban játszódó legújabb tragikomédiájához egy shakespeare-i mottót választott, miszerint a sok hűhó ellenére az életnek végül nincs semmi értelme.

A főszerepekben olyan sztárok láthatók, mint Naomi Watts, Anthony Hopkins, Antonio Banderas, Josh Brolin, Gemma Jones vagy a Gettómilliomos című filmben megismert indiai származású Freida Pinto. Az általuk játszott figurák valamennyien boldogtalanok jelenlegi életükben, s valamilyen illúziótól; egy új kapcsolattól vagy egy új munkától remélik a boldogságot.

A halál közeleségétől rettegő Alfie (Anthony Hopkins) elhagyja feleségét, az idősödő Helenát (Gemma Jones), aki a sokk hatására elkezdi keresni élete értelmét. Lánya, Sally (Naomi Watts) gyermeket szeretne férjétől, miközben főnökével (Antonio Banderas) is viszonyra vágyik, s saját galériát is szeretne nyitni. Férje, Roy (Josh Brolin) reménytelenül próbálja megjelentetni második regényét, s beleszeret szomszédjába, Diába (Freida Pinto), aki viszont sokáig nem tudja eldönteni, hogy hozzámenjen-e vőlegényéhez. A történet központi szereplője pedig Cristal (Pauline Collins) a jövőbelátó, akihez Helena jár szeánszokra, de akinek jóslatai a család valamennyi tagját érintik.

"Már kisfiúként is nagyon pesszimistán gondolkodtam az életről" - mondta Woody Allen a díszbemutatót megelőző sajtótájékoztatón. Woody Allen szellemes aforizmákkal válaszolt az újságírók kérdéseire. Véleménye szerint a boldogsághoz az embernek muszáj önmagát is megtévesztenie, mert az élet önmagában "értelmetlen, szomorú rémálom".

"Kell, hogy legyen valamilyen illúziónk az életben. Aki túl tisztességesen viszonyul az élethez, annak az elviselhetetlenné válik" - hangsúlyozta. "De ezt nem én mondtam először, elmondta már Nietzsche, Freud, Eugene O'Neill".

A film címe kapcsán a rendező kifejtette, hogy az szándékosan kétértelmű: vonatkozhat arra az idegenre, akivel mindenki szeretne találkozni a boldogság reményében, de arra az idegenre is, akivel egy nap mindannyian találkozunk, pedig nem szeretnénk, azaz a halálra.

Arra a kérdésre, hogy 74 évesen hogyan viszonyul a halálhoz, a nemzetközi sajtó nagy derülésére Woody Allen azt válaszolta: "továbbra is határozottan ellenzem".

De azt is hozzátette, hogy "nem túl vicces dolog megöregedni". Szerinte az öregségnek nincsen semmilyen előnye: "az ember nem lesz sem okosabb, sem érettebb és jobb ember sem, s ráadásul a háta is fáj, romlik a látása és hallókészülékre van szüksége". Konklúzióként pedig hozzátette: "Rossz dolog megöregedni, azt tanácsolom, hogy inkább ne tegyék".

A korával magyarázta azt is, hogy miért nem játszik többet a filmjeiben. "Romantikus szerepeket játszottam, amit ma már nem tehetek meg, mert kiöregedtem a szerepkörből ... Képzelhetik, milyen frusztráló, amikor Scarlett Johanssonnak vagy Naomi Wattsszal forgatok és más pasik kapják meg őket".

A filmrendező már korábban bejelentette, hogy következő filmjét a jövő nyáron Párizsban forgatja, s abban jelentős szerep vár a francia elnöknére, Carla Bruni-Sarkozyra, valamint az Oscar-díjas Marion Cotillard-ra. Erre utalva a You Will Meet a Tall Dark Stranger utolsó jelentében Helena egy londoni parkban álmodozva, új szerelmének arról beszél, hogy mennyire szereti Franciaországot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!