Életstílus

2016.11.10. 12:08

100. születésnapjához közeledő Kirk Douglas váratlan ajándékot kapott

A hamarosan 100. születésnapját ünneplő Kirk Douglas legendás amerikai színész-producer már meg is kapta első ajándékát: a Zsidó Világkongresszus kulturális kitüntetését, amelyet Izrael állam támogatásáért ítéltek oda neki.

Ronald Lauder, a zsidó szervezet elnöke elmondta, hogy Douglas, aki 1916. december 9-én Issur Danielovitch néven született a New York állambeli Amsterdam városban fehéroroszországi bevándorlók gyermekeként, mindig is büszkén vállalta zsidó gyökereit.  

Douglas a The Juggler című 1953-ban, Izraelben forgatott filmben holokauszttúlélőt alakított, Az óriás árnyéka című filmben  pedig 1966-ban egy amerikai zsidó katonát, aki 1948-ban segített megvédeni a zsidó államot.  

Az agg Kirk Douglas fia, Michael Douglas Oscar-díjas színész, producer a New York-i Pierre Hotelben rendezett ceremónián a  kitüntetést apja nevében átvéve arról beszélt a 400 megjelent vendég előtt, hogy apja nagyon büszke az elismerésre, különösen azért, mivel ő az első kitüntetettje a Teddy Kollek néhai jeruzsálemi polgármester - személyes jóbarátja - előtt tisztelgő  díjnak.  

Douglas hozzáfűzte: apja mindig arról álmodott, hogy Izrael békés és sikeres ország lesz, ahol az arabok és zsidók együtt tudnak élni.  

Az esten Joe Biden amerikai alelnök is kitüntetésben részesült. A modern cionizmus megalapítójáról elnevezett Theodor Herzl-díjat Henry Kissinger egykori külügyminiszter nyújtotta át Bidennek.  

Biden hangsúlyozta, biztos benne, hogy az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége alatt sem csökkenti támogatását Izrael felé. "A kongresszus sohasem fogja hagyni, az amerikaiak nem hagyják,  hogy ez történjen" - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!