Életstílus

2007.01.29. 15:19

A hús férfias, a zöldség nőies?

Az elmúlt évtizedben nagyon sok szó esett Magyarországon az egészséges táplálkozásról, ennek köszönhetően némiképp átalakultak étkezési szokásaink. A szakemberek egyre magasabbra jutnak a fogyasztók tudati szintjének emelésében, a számok szerint erre a témára a nők nyitottabbak a férfiaknál. Ők most megerősítve érezhetik magukat: kolbászlázadás tört ki Németországban.

Blahó Gabriella

Keith Floyd tévés szakács főzéskor mindkét nem igényére ügyel. Illusztráció: MTIKét napja fellázadtak a németországi Geschendorf lakói. A helyhatóság McDonald's nyitására akart engedélyt adni az ötszáz lelkes faluban a régi étterem helyett, ahol kolbászt, rántott húst és savanyú káposztát szolgáltak fel. Akciójuk sikeres volt. A faluban természetes körülmények között nevelt jószágok húsa jóval egészségesebb, mint a lefagyasztott, és mikrohullámon felengedett fasírt. A hús mellé fogyasztott zöldség a dietetikusok szerint segíti az emésztést, támogatja a hús lebontását a szervezetben – a geschendorfiak ösztönösen helyesen cselekedtek.

Elveszi az energiát

Magyarországon a közepes éttermek legtöbbjében a hús mellé krumplit vagy rizst lehet választani köretként. Egy ilyen ebéd utáni tapasztalat a nehézségérzet. A hús és a köret feldolgozásához egymással ellentétes hatású emésztőenzimekre van szükség, igazi háború kezdődik a belekben. Ez a folyamat nem ad energiát, hanem elveszi azt. A táplálkozás ebben a formában nem felemel, hanem végső soron betegít. Kövesdi Natália, a magyar makro-
biotika nagyasszonya szerint a hús egyáltalán nem embernek való: a vadállatok tápláléka. Nagyi és Nati szakácskönyve című művében kifejti ezzel kapcsolatos gondolatait – mint minden szellemi táplálékot, ezt is a magunk olvasata szerint érdemes forgatni.

Az ősi ösztön

A Szonda Ipsos adatai szerint ma Magyarországon a nőknek 70, a férfiaknak 30 százaléka figyel arra, hogy mit eszik. A férfiak előnyben részesítik a húst és a zsírosabb ételeket, míg a nők a növények felé hajlanak. Bár az egészséges táplálkozás alapelvei érvényesek mindkét nemre, figyelemre méltó az eltérés. A hús filozó-
fiájában ősi ösztön rejlik, a vadászat és a zsákmány üzenete, a „megszerezni és birtokolni" valamit – abszolút korszakunkra jellemző férfias tulajdonságok.

A test visszajelzései

A túlzott húsfogyasztás következményeként a szervezet ellensúlyként alkoholt kíván, ahol a mérleg billen egyet, vissza kell térni a másik oldalra: hús–alkohol, alkohol–hús és így tovább. Tapasztalt vegetáriánusok csendben megjegyzik, hogy a hús segít a logika és a taktikai érzék fejlesztésében, de ők köszönik szépen, már senkit nem akarnak kicselezni.

Míg a férfiak általánosságban arra figyelnek, hogy az aroma, az íz legyen számukra tetsző étkezés közben, addig a nők az étkezés utáni hatásokra is érzékenyek. A nők jobban figyelnek a testük visszajelzéseire, talán mert jobban szeretik magukat a férfiaknál. Közel négyszázféle ételalapanyag közül választhatunk a mérsékelt égövben. A klinikai belgyógyászok közmegegyezése szerint ahány ember, annyi bélflóra. Igazi kísérlet lehet tesztelni önmagában a körtét, vagy önmagában a cukkinit, s gondolatban feltenni a kérdést: tetszik vagy nem tetszik ez a hasamnak? A gyomortól, a májtól, az epétől érkező visszajelzést meghallani – ehhez gyengédség kell. Az elfogyasztott növények elsősorban az érzelmeinkre hatnak, kellemes nyugalommal töltenek fel. A gyümölcsök színük, illatuk és ízük révén vidámságot hoznak minden pillanatba. Az ehető virágok jelenthetik a koronát az étkezés királynőjének alakján. A húsimádó férfiak egészségének őrzésében az utolsó érv, mentsvár, végső menedék, szakadék felett átívelő vékony szál Gonda István író gondolata: az orgazmus feltétele a férfi részéről a női dolgokba való „belehelyezkedés". Kevesebb hússal és több gyengédséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!