Életstílus

2007.03.05. 15:19

Náthából életveszély is lehet

Ha több a megbetegedés, több a szövődmény is. Márpedig az idén év eleje óta jóval többen küzdenek nátha-, influenzajellegű megbetegedésekkel, mint máskor. Érthető: az enyhe idő jobban kedvez a kórokozók elszaporodásának, mint a hideg. Ráadásul, épp az enyhe idő miatt, a betegségeket az emberek nem vették-veszik kellően komolyan – ez is megkönnyíti a szövődmények kialakulását.

Farkas Csaba

Év eleje óta tart, és azóta is tombol a téli vírusos légzőszervi megbetegedéscsoport: a nátha, az influenza. Láz jön létre, az orrnyálkahártyák bedagadnak, orrfolyás, torokfájás alakul ki, influenza esetében ez még levertséggel, ízületi, izomfájdalmakkal is járhat.

A kétpúpú teve

– A beteg immunrendszere azonban nátha esetében néhány nap, influenza esetén egy-két hét alatt leküzdi a bajt, különösen, ha ezt pihenéssel, gyulladásgátló gyógyszerrel, mézes-citromos teával történő kúra is megerősíti – mondja dr. Bálint Beatrix főorvosnő, a deszki Mellkasi Betegségek Szakkórháza igazgatója. Csakhogy – folytatja – gyakran megtörténik, hogy a gyógyuló beteg „visszaesik", s immár szövődményekkel súlyosbítva újra támad a kór. Ez sokszor azért történhet meg, mert gyakori: az ember jóformán ki sem gyógyult az alapbetegségből, máris dolgozni megy, s zárt helyen, közösségben szinte törvényszerű, hogy újra kapcsolatba kerül valamilyen kórokozóval.

Ilyenkor a nátha vagy az influenzavírus legyöngítette immunrendszer nem képes megvédeni a szervezetet a kórokozóktól. Létrejön az újabb megbetegedés, mely az alapbetegség maradványaival társulva szövődményhez vezet. Visszatér a láz – a beteg lázgörbéje újra magasba szökik: „olyan lesz, mint a kétpúpú teve" –, köhögés, köpetürítés, mellkasi fájdalom, fulladás is jelentkezhet. Az alsó légúti szövődmények közül legveszélyesebb a tüdő- s a mellhártyagyulladás. Kevésbé súlyos a hörghurut, mely gyors lefolyású, de akár hetekre elhúzódó is lehet. Krónikus légzőszervi problémákkal küzdő betegek fertőződése azonban megfelelő diagnózis és kezelés hiányában akár halált is okozhat.

Megtelt a deszki kórház

A szokásosnál jóval többen veszik igénybe január óta a tüdőgyógyászat három járóbetegellátó intézményét, a szegedi, illetve a hódmezővásárhelyi tüdőgondozót, és a deszki kórház szakambulanciáját – a legtöbb esetben már szövődményekkel. S maga a kórház is tele van, már hónapok óta – mondja az igazgatónő. A fekvőbetegellátás intézményébe került emberek még súlyosabb szövődményekkel küzdenek.

– A felső légúti szövődmények közül leggyakoribb az orr-, garat- (mandula), gége-, légcsőgyulladás, illetve a középfül gyulladása. Szintén előfordul az orrmelléküregek, így az arc- és homloküreg-
gyulladás. Először gyógyszerrel próbáljuk megoldani a helyzetet, és ez legtöbbször sikerül is, például orrcseppek, gyulladáscsökkentők, antibiotikumok adásával – mondja dr. Csanády Miklós, az SZTE Fül-Orr-Gégészeti Klinikájának adjunktusa. Súlyosabb esetben például arcüregöblítésre is szükség lehet. A súlyosabb szövődmények egyike a belső szemzug érzékenységét, szemhéjduzzanatot okozó rostasejtek gyulladása. Ez, ha valaki nem fordul időben orvoshoz, a szemüreg gennyes gyulladásához is vezethet. Ritka szövődményként agyhártya-, agyvelőgyulladás is kialakulhat.

Fülfájás és arcidegbénulás

Szólni kell a fülészeti betegségekről is, mint szövődményről. A dobhártya-, a középfülgyulladás – mely fülfájással, halláscsökkenéssel jár – többnyire szintén a „szokványos", vírus okozta nátha, influenza következményeként jön létre. Komplikációként a középfül csontos üregrendszerének a gyulladása is kialakulhat – ez esetben az üregrendszer műtéti föltárására is szükség lehet. Fertőződhet a belsőfül is, idegi jellegű halláscsökkenést, szédülést okozva. A közép- és a belsőfül területén lévő arcideg is károsodhat a fertőzés szövődményeként, s arcidegbénulás alakul ki. A nyaki nyirokcsomók gyulladása szintén jelentkezhet, garatgyulladás következtében, de önállóan is.

Fontos a testmozgás

Náthából, influenzából nem biztos, hogy szövődmény is létrejön. Rengeteget segít, ha az ember megvárja a munkába állással azt, amígy teljesen kigyógyul az alapbetegségből. Megelőzésként gyakran kell szabad levegőn lenni, fontos a testmozgás, melyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez. A klinika szakemberei hétről hétre találkoznak súlyos komplikációkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!