Életstílus

2007.06.11. 16:19

Hogyan barnulhat a legbiztonságosabban?

Még mindig divat nyáron a bronzbarna bőr. Sokan a napra fekszenek ki, míg mások rendszeresen szoláriumoznak. És egyre többen használnak különféle barnító krémeket. De vajon melyik a legkíméletesebb módszer a barnulásra?

Kancsár Tímea

Itt a nyár és vele együtt a strandszezon. Sokan már a téli hónapokban készültek erre az időszakra: bőrüket szoláriumozással vagy különböző barnító krémekkel szoktatták a napfürdőzéshez. Vannak olyanok is, akik a divat szerint egész évben törekszenek a maximális barnaság elérésére. De vajon a tudomány mai állása szerint melyik a legkíméletesebb módszer a barnulásra?

Tíz százalék

A napfény létfontosságú az egészséghez, többek között a D-vitamin-képzésben is szerepet játszik, ami nélkülözhetetlen a csontok fejlődéséhez és épségben tartásához. Igaz, a fény csak körülbelül tíz százalékban járul hozzá a D-vitamin-szintézishez, mivel a többi kilencven százalék a májunk segítségével jön létre. Fokozza a vérképző szervek működését, ezáltal az anyagcserét.

A tudomány azt is bebizonyította, hogy a napfény hiá-
nya depresszióhoz vezethet, mivel ha sokáig vagyunk sötétben, elkezd fokozódni a melatonin (alvási) hormon, és csökken a szerotonin (boldogság) hormon.

Genetikai károsodás

A földet érő természetes fény hullámhossza alapján látható fényre, infravörös sugarakra és ultraibolya sugarakra bontható. Az infravörös sugarak láthatatlanok, jelenlétük melegítő hatásukon át érezhető. Biológiai és barnító hatása az ultraviola (UV-A, UV-B) sugaraknak van.

– Az UV-A sugarak azok, amelyek a legkisebb hullámhosszukkal a legmélyebb bőrrétegekig hatolnak. Elérik a melanocitákat (pigmentsejteket), és ott hatnak. Ennek hatására leszünk tartósan szép barnák, ám a túlzott napozás a melanoma kialakulásának kockázatával járhat. A túlzott UV-B sugárzás miatt nem szabad 11 és 15 óra között a napra menni, mivel gyulladáskeltő, a leégés, a későbbi csúnya hámlás közvetlen okozója. Vigyázni kell, mert nagy mennyiségben roncsolja a rugalmas rostokat, és hosszú távon a bőr korai öregedéséhez, illetve egyéb bőrrákokhoz vezethet. A kvarclámpában előforduló, a természetes napfényből a talaj közelben a légkör szűrőhatása miatta hiányzó UV-C sugarak direkt rákkeltő hatásúak, és genetikai károsodást okoznak a sejtekben – magyarázza dr. Kohán József bőrgyógyász.

A szolárium tulajdonképpen műnap, jótékony és káros hatásai hasonlók a napéhoz: szűrt fényt bocsát ki, ami kiszűri az UV-B, káros sugarak zömét. Mértéktelen használatával azonban mégis roncsolhatjuk a rugalmas bőrszöveteket. – A bőrszíntől függően egy életen át mindenkinek megvan a maximális fénydózisa. Az európai emberek nagy részének azonban nem érdemes évi húsz alkalomnál többször szoláriumoznia – tette hozzá az orvos.

Könnyen lekopik

A kozmetikai cégek ma már kifejlesztettek olyan barnító készítményeket – testápolókat, permeteket – amelyek kevésbé károsítják a bőrt. Ilyenkor a felső hámrétegekben létrejött kémiai reakció során aminosavak termelődnek, és ezáltal visz a bőrbe barna festéket. Nem öregítik a bőrt, és nem tartalmaznak oda nem illő kémiai anyagokat. Ez az oka annak, hogy míg a krémek – a fürdés hatására – néhány nap alatt lekopnak, a nap és a szolárium hatása 21 napig – a teljes bőrcseréig – szemmel látható. Érdemes tudni azt is – emeli ki dr. Kohán József bőrgyógyász –, hogy a napozószerek, fényvédők maguk is lehetnek potenciálisan veszélyesek. Néhány éve mutatták ki, hogy a fényvédőkben is használt, fizikai szűrőként alkalmazott nanoszomizált titán-dioxid (fehér, fényvisszaverő festék) szintén rákkeltő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában