Életstílus

2014.10.15. 14:53

A Mona Lisa a legtöbbet említett műalkotás a német irodalomban

Walter Benjamintól Wolf Wondratschekig több tucat jelentős szerzőnél szerepel, többnél, mint bármely más alkotás.

Leonardo da Vinci Mona Lisa című festménye a legtöbbet említett műalkotás a német irodalomban - állapította meg egy osztrák kutatás.

A héten internetre került német irodalmi idézetek adatbankjából az derül ki, hogy a Mona Lisát idézik fel leggyakrabban a német nyelvű írók: Walter Benjamintól Wolf Wondratschekig több tucat jelentős szerzőnél szerepel, többnél, mint bármely más alkotás.

A Bécsi Egyetem egy kutatócsoportja fáradságos aprómunkával értékelte 280 alkotó - többek közt Rainer Maria Rilke és Elfriede Jelinek - több mint 1000 szövegét. Az egyetem szerint az adatbank a jövőben ingyen áll a tudósok, újságírók és minden érdeklődő rendelkezésére.

"Az eredmények azt mutatják, hogy az irodalom a művészet viszonylag konzervatív felfogását tükrözi" - vélte Katharina Serles, a projekt egyik résztvevője. A klasszikus alkotások említésével az írók biztosra mennek, olvasóik ezeket a műveket ismerhetik leginkább.

A Mona Lisát a Sixtus-kápolna és Dürer remekművei követik a sorban. Az adatbankban szereplő 130 műalkotást nem minden alkalommal értékelik pozitívan a német szerzők. Karl Kraus publicista és humorista 1911-ben így gúnyolódott: "nem egyhamar születik bájtalanabb, vénlányosabb jelenség, mint Mona Lisa mosolya".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában