2020.04.22. 08:01
Így tegye környezettudatossá fogyókúráját
A Föld napja (április 22.) alkalmából eszünkbe juthat, hogy táplálkozásunkkal vajon hogyan támogathatjuk a fenntarthatóságot. Az alábbi tanácsokkal nemcsak a környezetet védheti, hanem energikusabban érheti el a vágyott alakot is – olvasható a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.
Forrás: Shutterstock
Mielőtt megrémülne, megnyugtatjuk: nem drasztikus fogyókúráról van szó! A környezettudatos diéta rajongói teljes értékű ételeket fogyasztanak, nem vonják meg maguktól teljesen a húst, csak körülbelül 50 százalékkal csökkentik a vörös húsok és a cukor fogyasztását, és kerülik a mesterséges vagy káros hozzávalókat.
Tesztelje főztjét!
Viccesen hangzik, de higgye el, megér egy próbát! A családi ebédnél kérje meg szeretteit, hogy csukják be a szemüket, és mondják el, hogy ízlik nekik a leves.
Ha azt felelik, hogy nem ismerik fel benne a fő összetevőket, akkor legközelebb jobb lesz máshonnan beszereznie a hozzávalókat.
Az íztelen répa vagy paradicsom valószínűleg nem fenntartható gazdaságból származik.
Vásároljon szezonális termékeket!
Tanácsos szétnéznie a helyi termelői piacon, ahol jó eséllyel talál organikus termesztésű, növényvédő szerektől mentes zöldségeket és gyümölcsöket is.
Mindig keresse a szezonális terményeket, így sokat tehet a bolygóért, és még olcsóbban is vásárolhat!
Ne hagyja ki a reggelit!
Persze a cukros müzliket, a fehér kenyeret vagy a túros táskát felejtse el! Állítson össze kiegyensúlyozott reggelit fehérjével, egészséges zsírokkal és komplex szénhidrátokkal.
A tojásrántotta friss zöldséggel és egy kis házi édesburgonyacsipsszel tökéletes fogás, persze csak ha meggyőződött róla, honnan származnak az alapanyagok.
A tojássárgáját is ellenőrizze: minél narancssárgább, annál jobb!
Ültessen ehető kertet!
Csak egy kis erkélye van? Az is megteszi!
Nagyobbacska virágládába kedve szerint ültessen fűszernövényeket vagy paprika- és paradicsompalántákat.
Így pontosan tudni fogja, mi kerül az ételébe!
Borítókép: illusztráció