digitális megoldás

2021.01.11. 13:45

Egyszerűsödik a halálozás anyakönyvezéséhez szükséges adatok továbbítása

Az európai uniós forrásból megvalósuló ingyenes eHVB-rendszernek köszönhetően a halálozás anyakönyvezéséhez szükséges adatok elektronikusan továbbíthatók lesznek, a hatóságok pedig egységes, zárt rendszerben érik el az adatokat.

Forrás: Shutterstock

Egyszerűsödik a halálozás anyakönyvezéséhez szükséges adatok továbbítása februártól, az elektronikus halottvizsgálati bizonyítványt kiállító (eHVB-) rendszernek köszönhetően az anyakönyvvezetők elektronikusan is megkapják majd az elhunytak személyes adatait – tájékoztatta az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) hétfőn az MTI-t.

Az eHVB és az elektronikus anyakönyvi rendszer között az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) biztosítja az adatintegrációt – közölték.

A halottvizsgálati bizonyítványokat a jelenleg érvényes szabályok szerint februártól is papíron állítják ki az orvosok, ugyanakkor a halottvizsgálatot végző orvos feladata lesz, hogy a halál tényének és idejének megállapítása után a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb az azt követő első munkanapon az anyakönyvezéshez szükséges adatokat rögzítse az eHVB-rendszerben.

A halottvizsgálati bizonyítványok papír alapon történő kitöltése időigényesebb, továbbítása az egyes hatóságok között költségesebb, az adatok kézzel kitöltése kevésbé megbízható, mint az elektronikus rendszer – írja az Okfő.

A rendszer teljes bevezetése és használata az év végére valósul meg. A projekt megvalósításához szükséges forrásokat a Széchenyi 2020 program biztosítja, az eHVB-t az Okfő működteti.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!