szálló por

2021.02.25. 18:44

Már tíz településen veszélyes a levegőminőség

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint javulást a hétvégén erős széllökésekkel érkező hidegfront hozhat.

Woman in a breathing mask in a smog polluted city. Industrial smoke in the town and a commuter on the streets

Forrás: Shutterstock

Fotó: Aleksey Boyko

Már tíz településen veszélyes a levegőminőség a magas szállópor-tartalom miatt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtöki térképén az ország keleti felében Szeged, Szolnok, Nyíregyháza, Debrecen, Oszlár, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok, míg a nyugati országrészben Mosonmagyaróvár szerepel a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

Budapest, Vác, Salgótarján, Eger, Hernádszurdok, Tatabánya, Várpalota, Győr, Szombathely, Szentgotthárd és Pécs levegőjét egészségtelennek minősítették.

Kifogásolt a levegő Tökölön, Százhalombattán, Dorogon, Esztergomban, Veszprémben, Ajkán, Sarródon és Sopronban.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Az NNK szerdán azt közölte: szombatig országszerte kedvezőtlen maradhat a levegő minősége, javulást a hétvégén erős széllökésekkel érkező hidegfront hozhat. Az NNK korábban azt közölte, hogy az érintett településeken az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, krónikus betegségben szenvedők, idősek) légúti tüneteket tapasztalhatnak. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, szükségük lehet egyéni védekezésre az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken. Nekik azt javasolják, hogy kevesebbet legyenek a szabadban.

A Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel azt közölte: Budapesten is javulhat a levegőminőség a szombaton érkező hidegfront hatására. Kiemelték ugyanakkor, hogy hétfőtől – főleg az esti, éjszakai órákban – várhatóan ismét jelentősebben megemelkedhet a légszennyezettség.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!