Szálló por

2021.02.17. 16:45

Országszerte romlott a levegőminőség

Országszerte romlott a levegő minősége a szálló por miatt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett térképe alapján Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Kecskemét levegőjét is veszélyesnek minősítették. Miskolc és Szeged levegője egészségtelen.

Emellett további tizenöt település – Budapest, Tököl, Százhalombatta, Nyíregyháza, Oszlár, Eger, Salgótarján, Szolnok, Vác, Dorog, Esztergom, Tatabánya, Székesfehérvár, Várpalota és Szombathely – levegője kifogásolt minősítést kapott.

A Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az előrejelzések alapján Budapesten csütörtökön tovább romolhat a levegőminőség. Ez a kedvezőtlen helyzet pedig a következő napokban – akár jövő hét keddig is – általánossá válhat – közölték.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Az NNK korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a helytelen tüzelés mellőzésével a lakosság is sokat tehet a környezetükben élők egészségének megóvásáért.

Az egészségtelen vagy veszélyes minősítésű településeken az NNK egészséges embereknek is azt tanácsolja: kerüljék a szabadban a hosszabb ideig tartó fizikai munkát, a sporttevékenységet, a gyermekeket pedig óvják ettől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!