hasznos információk

2021.03.31. 07:11

Segítséget kapnak az építkezni szándékozó családok

Megújult honlapon váltak hozzáférhetővé a Nemzeti mintaterv-katalógus első, ténylegesen felhasználható tervei. A katalógusban idővel mintegy százféle, új lakóépület építésére vagy meglévő kockaház átalakítására szolgáló tervet szeretnének elérhetővé tenni. Az otthonteremtési program részeként a tervdokumentációk ingyenesek, jóllehet azoknak az adott telekre illesztéséhez szükséges építész tervezőt megbízni.

Forrás: Shutterstock

Korszerű, saját igényekre szabott és megfizethető családi ház – ennek megvalósításához nyújt segítséget a Nemzeti mintaterv-katalógus. A Mintatervkatalógus.hu címen elérhető tervtárról a minap Novák Katalin családügyi miniszter beszélt, ezzel is hangsúlyozva, hogy az ingyenes katalógus minden idők legnagyobb otthonteremtési programjának egyik fontos támogatási formáját is jelenti. Nem véletlenül, hiszen

egy családi ház komplett megtervezése, építész(iroda) által elkészített tervdokumentációja akár több millió forintos kiadást jelenthet.

Természetesen a katalógusban elérhető tervek felhasználása is jár némi költséggel: mivel minden építési teleknek megvannak az egyedi adottságai és minden településnek a saját arculata, a mintaterv adott helyszínhez igazításához szükséges építész tervező megbízása, sőt adott esetben további szakági tervezők – tartószerkezet-tervező, épületgépész és épületvillamossági tervező – közreműködése. Egy meglévő, az egyszerű bejelentés megtételére alkalmas terv adaptálása azonban lényegesen kevesebbe kerül, mint egy teljes tervdokumentáció elkészítése.

A tárban jelenleg mintegy negyven felhasználható terv érhető el, de

a cél az, hogy idővel legalább száz terv közül válogathassanak az építkezni szándékozók.

A családokat alapvetően két élethelyzetben segítik a mintatervek: új családi lakóház építésénél vagy a Kádár-kockáknak is nevezett kockaházak teljes átépítésében.

A Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkársága és a tárca háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont még 2019-ben írt ki pályázatot építészeknek családi házak tervezésére. A szakmai zsűri akkor 93 pályaművet választott ki, amelyek vázlattervek formájában már eddig is böngészhetők voltak. Ezeknek nagyjából a feléhez készültek el mostanra nemcsak az építészeti tervek, hanem az építészeti, a tartószerkezeti, az épületgépészeti és az épületvillamossági műleírások is. Mindemellett mennyiségi kimutatás és költségbecslés is elérhető hozzájuk. Fontos, hogy a katalógusban feltüntetett összegek becsült bekerülési költségek, melyek új ház építése esetén a telekár nélküli építési költséget, kockaház átalakítása esetén viszont a teljes átalakítás költségét tartalmazzák.

A folyamatosan bővülő Mintatervkatalógus.hu oldalon többek között az alapterület, a szobák száma, a családtagok száma, a család életmódja, a telek lejtése vagy a tetőforma szerint lehet keresni. A tervrajzok mellett látványtervek is segítenek, hogy az építkezni szándékozók jobban el tudják képzelni a leendő házat.

A konkrét tervrajzok feltöltése mellett fontos mérföldkő, hogy az oldalon

szemléletformáló tudásanyag is elérhetővé vált.

Itt lényegében a tervezés első lépéseitől, a telekvásárlás szempontjain, a költségbecslésen, az építkezés fázisain, jogszabályai előírásain át a beköltözésig, majd a karbantartásig minden megtalálható, amire az építtetőknek szükségük lehet. Az oldal pedig a Lechner Tudásközpont különböző, a tervezést és a kivitelezést segítő adatbázisaiban (például az E-közműben) is eligazít.

Lépésről lépésre

A katalógusban szereplő tervek a Mintatervkatalógus.hu oldalon érhetők el. Itt a tervkereső különböző paraméterei segítségével lehet szűkíteni a kínálatban szereplő tervek között. A legmegfelelőbb terv kiválasztását követően az építtetőnek felhasználási szerződést kell kitöltenie, amelyet el kell juttatnia a Lechner Tudásközpontnak. Ezután lehet letölteni a kiválasztott terv részletes tervdokumentációját, majd ennek birtokában lehet építész szakembert felkeresni, hogy az a helyi adottságoknak megfelelően adaptálja a tervet a család telkére.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában