KRESZ

2021.05.28. 08:00

Nagyon megnőtt a kerékpárosok száma, életeket menthet a Nagy Diák KRESZ-teszt

A pandémia alatt helyenként 30 százalékkal nőtt a kerékpáros forgalom Magyarországon. Évente hazánkban 3000 kerékpáros sérül meg közlekedési balesetben és 2021. május végéig már tízen veszítették életüket kétkerekűn. A kerékpárosoknak jelenleg nem kell KRESZ-oktatáson részt venniük, így vizsgázniuk sem szükséges, de a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen a tudás. Ehhez nyújt segítséget a DUE Médiaházózat Nagy Diák KRESZ-tesztje, amit bárki ingyen kitölthet.

BUDAPEST, HUNGARY APRIL 22, 2018: Bicyclists' parade in Budapest, Hungary with many happy people in city center

A Nagy Diák KRESZ-teszt alapvetően egy háromfordulós KRESZ-verseny, amit a DUE Médiahálózat indított immáron ötödik alkalommal, és ez idáig csaknem 60 ezren vettek részt rajta. A 2021-es játék egy ingyenes online teszttel startolt a napokban, amit bárki kitölthet a www.nagydiakkreszteszt.hu oldalon. A következő két fordulóban viszont már csak a legügyesebb 14 és 24 év közöttiek vehetnek részt rajta. A szervezők két nyertest hirdetnek, egyikük térítésmentesen szerezhet autós jogosítványt, másikuk egy robogót kap. A játék prevenciós célt is szolgál, illetve igyekszik többek közt a kerékpárral és az elektromos rollerrel közlekedők tudását fejleszteni.

A Magyar Közút Zrt. a napokban közölt statisztikái szerint

2020-ban átlagosan 17 százalékkal növekedett Magyarországon a kerékpáros forgalom.

Új jelenség, hogy tavaly a hétköznapi forgalom is jelentősen megélénkült, nyáron mintegy 26, ősszel pedig több mint 30 százalékkal. A népszerűség oka egyértelmű: a kerékpáros közlekedés viszonylag olcsó, környezetbarát, gyors és nem utolsósorban divatos közlekedési eszközzé vált.

A kerékpáros közlekedés könnyű elérhetősége, a forgalmi dugóktól kevésbé függő, relatív dinamikus jellege, az infrastruktúra folyamatos fejlődése, továbbá a gépkocsival közlekedés és parkolás egyre nagyobb gondjai egyaránt kedveznek a kétkerekűek népszerűségének.

„A kerékpárosoknak jelenleg nem kell kötelező oktatáson és vizsgán részt venniük, márpedig a szabályok nem ismerete növelheti a balesetek valószínűségét. Nem beszélve az elektromos rollerekről, mivel azok nem szabályozott eszközök.

Nincsenek járműkategóriába sorolva, ezért sajnálatos módon bárhol – így a járdán és az úttesten egyaránt – számíthatunk a megjelenésükre, esetenként 30-40 kilométer per órás sebességgel” – mondta el Berzai Zsolt rendőr alezredes, az ORFK-OBB főtitkára .

A Nagy Diák KRESZ-teszt többek közt azzal a céllal jött létre, hogy a kitöltők ingyenesen juthassanak hozzá közúti közlekedést tartalmazó információkhoz, szabályokhoz.

A tesztet szeptember 8-ig bárki kitöltheti.

Idén először a játékosok a Nagy Diák Tesztek applikáció segítségével is kipróbálhatják a tudásukat. A felhasználóbarát app ingyen letölthető az App Store-ból és a Google Playről.

A teszt az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság együttműködésében jött létre, további támogatók a Magyar Autóklub, a Birocsem Kft. – Motolux Magyarország és a Webjogsi KMR Autósiskola Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!