praktika

2020.09.12. 23:42

5 étkezési hiba, ami befolyásolja az edzést

És amelyeket a leggyakrabban követik el az életmódot váltók.

Forrás: Shutterstock

Gyakran fordul elő, hogy valaki keményen edz, mégsem tapasztal a testén változást, nem fogy, vagy nem izmosodik kellőképpen. Ennek okait legtöbbször az étkezésben kell keresni. Cikkünkben azokra az étkezési hibákra hívjuk fel a figyelmet, amelyeket leggyakrabban követnek el az életmódot váltók – írja a Csupasport.

Túl sok evés

Elég egyértelmű: ha valaki sokat eszik, akkor hízik, ráadásul az edzés minőségén is ronthat, ha teli hassal megy az edzőterembe. Nem könnyű megtalálni az arany középutat, éppen ezért ha komolyan gondolja az életmódváltást, érdemes dietetikussal beszélni előtte, aki személyre szabott étrenddel tud segíteni.

Nem eszik eleget az ember

Sokan azt gondolják, ha keveset esznek, akkor fogynak. Holott ha a testünk nem kap elegendő tápanyagot, a tartalékolásra rendezkedik be, az anyagcsere lelassul, a zsírpárnák pedig nem akarnak eltűnni. Nagyon fontos, hogy ne csak edzés után figyeljünk rá, hogy mit eszünk, hanem napközben is minőségi ételeket fogyasszunk.

Tréning üres gyomorral

Az éhgyomorral végzett edzés nemcsak a tréning minőségét csökkenti, hanem a testsúlyt is befolyásolhatja. Ha nem eszünk edzés előtt, csökken az állóképesség, a koncentráció, kevesebb lesz az energiánk is, a testünk pedig a zsírból és az izomból igyekszik energiát nyerni. A szakemberek szerint edzés előtt negyedórával körülbelül 100 kalóriát tartalmazó, könnyen emészthető ételt, például banánt ajánlott enni.

Evés nélkül edzés után

Az edzés utáni étkezés is nagyon fontos, nem szabad abba a hibába esni, hogy egy kiadós futás vagy konditermi tréning után már nem eszünk semmit. Mozgás után egy órán belül ajánlott magas fehérjetartalmú ételt fogyasztani, hogy az izmok regenerálódjanak, a glikogénraktárak visszatöltődjenek.

Túl kevés vitamin

Nemcsak életmódváltáskor, hanem a hétköznapi életünkben is figyelni kell rá, hogy ásványi anyagot, vitamint juttassunk a szervezetünkbe. Általában az emberek többségénél a D-vitamin-, a magnézium-, a cink- és a kalciumhiány a leggyakoribb, ezek gyengíthetik az immunrendszert, és olyan kellemetlen tüneteket okozhatnak, mint például az izomgörcs, gyenge állóképesség, gyengébb szívműködés.

Figyeljen rá, hogy ezekből a vitaminokból, ásványi anyagokból vigyen be elegendőt a szervezetébe. A hal, tojás, gomba és persze a napsütés nagyon jó D-vitaminforrás. A diófélékben, magvakban, babban, spenótban sok magnézium, a húsokban, halfélékben, teljes kiőrlésű gabonákban cink, míg a tejtermékekben, a spenótban, a brokkoliban sok kalcium található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!