Életstílus

2013.05.29. 16:46

A bizonytalanság meghatározza a harmincasok gyermekvállalását

A Groupama Garancia Biztosító legutóbbi elemzése szerint a 15-69 éves magyar lakosság mindössze 16%-a rendelkezik megtakarítással.

A Groupama Garancia Biztosító (GfK Hungária Pénzügypiaci Adatszolgáltatásán alapuló) legutóbbi elemzése szerint a 15-69 éves magyar lakosság mindössze 16%-a rendelkezik megtakarítással, noha a megváltozott gazdasági helyzetben rendkívül fontossá vált az öngondoskodás, a hosszú távú tervezés. Kiemelten igaz ez a családalapításra készülő 20-as, 30-as korosztályra, akik életében különösen jelentős szerepet játszik a leendő gyermekeikről való gondoskodás igénye, melyhez elengedhetetlen az ideális megtakarítási lehetőség megtalálása.

A családalapításra készülő párok olyan kihívásokkal szembesülnek manapság a gyermektervezés időszakában, melyekre korábban nem számítottak. Nemcsak a korai évekre kell felkészülniük, hiszen a gyermekekről való pénzügyi gondoskodás messze túlmutat a babaszoba felszerelésén. Garamvölgyi Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító élet- és bankbiztosítási ügyvezető igazgatója szerint a kulcsszó a hosszú távú öngondoskodás, a pénzügyi tervezés, hiszen az óvodai, iskolai költségeken túl bármikor felmerülhet egy-egy plusz költség, például borsos díjú különórák formájában. Ráadásul napjainkban jóval több fiatal dönt a felsőfokú tanulmányok mellett, így egyre későbbre tolódik az az idő, amikor függetlenné válnak szüleiktől. A 2011-es népszámlálás adatai szerint 2001-óta 6 százalékponttal emelkedett a főiskolát, egyetemet választók aránya.

A Groupama Garancia Biztosító által készített elemzés szerint, a fiatal, gyermektelen párok megtakarítási aránya 15,8%. A kisgyermekkel rendelkező párok 14,7 %-a, az iskolás korú gyermeket nevelő szülőknek pedig 13,4%-a fordít gondot a megtakarításra, mely adatok jóval magasabbak az egyedülállók körében mért 10%-nál, ez pedig arra enged következtetni, hogy a fiatal párok a gyermek érkezésével felelősségtudatossá válnak, így nyújtva egy bíztató jövőképet. Sokan halogatják a gyermekvállalást, az anyagi biztonság hiányára hivatkozva nem vállalnak második, harmadik gyereket, hiszen minél több és minél idősebb gyermek van a családban, annál nagyobbak a költségek is. Ennek ellenére az adatok azt mutatják, hogy a gyermekes családok nagyobb megtakarító hajlandósággal rendelkeznek, mint az egyedülállók. E családok a nagyobb felmerült költségeik mellett is nagyobb erőfeszítést tesznek, hogy megtakarítsanak.

A családtagokról való gondoskodás igénye a 20-as, 30-as években válik igazán kiemelkedővé. A Groupama Garancia Biztosító elemzése szerint a legstabilabb megtakarítók a három gyermekes szülők. Ennek valószínűsíthető oka, hogy a három gyermekes családokban már több időt és energiát fektetnek a költségek kezelésére, a tervezésre, a szülők igyekeznek megtalálni a legjobb módszert arra, hogy biztonságban tudhassák gyermekeiket és ne kelljen minden hónap végén aggódniuk kiadásaik miatt. Míg az utóbbi években szinte minden szegmensben visszaesett a megtakarítók aránya, addig a három gyermekes családokban az arány 9,2%-ról 10,5%-ra nőtt 2010-hez képest.

Nagymértékű csökkenés tapasztalható azonban az egyetemet végzett, felsőfokú diplomával rendelkezők megtakarításaiban. Érdekes módon, míg a megtakarítással rendelkezők száma ebben a csoportban az átlagnál magasabb (32,1%), addig itt az egyik legnagyobb a csökkenés is, hiszen két évvel ezelőtt még 39,6% volt a megtakarítási arány. Ennek valószínűsíthető oka, hogy a 20-as, 30-as generáció érzékenyen reagált a válságra, ám a gazdasági helyzet javulásával várható, hogy javulni fognak a rájuk vonatkozó mutatók is.

A családalapításra készülő korosztály egyik legnagyobb nehézsége az alacsony megtakarítási képesség. Az elemzés szerint a fiatal, gyermektelen párok megtakarítási aránya az elmúlt két évben 5,4 százalékponttal csökkent, amely aggasztó adat tekintve, hogy pár éven belül ők lennének a kisgyermekes szülők. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy emelkedni fog a gyermektelenek száma, hiszen biztos anyagi háttér nélkül egyre kevesebben vágnak bele a családalapításba. Ezt a feltételezést igazolják a KSH adatai is, mely szerint míg 1990-ben 679 128 gyermeket vállaltak, addig 2011-ben már csak 424 172-t a 30-34 éves női korosztályban.

Család vagy karrier?

A családalapításra készülő párokra különösen nagy terhet ró a gyerekvállalás, a lakáskérdés megoldása, amihez a korábbinál visszafogottabb lakástámogatási rendszer, a devizahitelek miatti eladósodás mértéke, valamint a kiszámíthatatlan munkaerőpiac nehéz gazdasági környezetet jelent. Az utóbbi években felértékelődött a biztos állás jelentősége; sok fiatal fél a családalapítástól, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben munkahelyének elvesztése végzetes csapás lehet a családra nézve. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a munkakeresés átlagos időtartama másfél év, amely időt megtakarítás nélkül szinte lehetetlen átvészelni.

A családalapításra készülő párok megtakarítási aránya ugyan összhangban áll az átlagosként mért értékkel, azonban esetükben különösen fontos szerepe van a megtakarításoknak, így a csoportjukban mért értékek szempontjából egy jóval magasabb szám lenne az ideális. Természetesen gyermekvállalás tervezésekor nem az anyagiak számítanak döntő tényezőnek, hanem az, hogy a párok mennyire érzik magukat biztonságban, de ennek része az anyagi biztonság is. „Az a tapasztalatunk, hogy a családok számára nagyon fontos, hogy legyen munkahelyük, de az is, hogy legyen megtakarításuk a bizonytalan helyzetekre, így a számukra legmegfelelőbb megoldás lehet egy olyan típusú életbiztosítás, ami követi a család mindennapi élethelyzetének változásait és megoldást nyújt a különböző élethelyzetek kihívásaira". – mondta Garamvölgyi Zoltán. Az egykeresős családmodell esetén pedig különösen fontos tényező az anyagi biztonság, hiszen jelenleg kiszámíthatatlan a munkaerőpiac. Nagy segítséget és biztonságot nyújthat a megtakarítás arra az esetre, ha egy anyuka a hosszú, otthon töltött évek után nehezen tud újra elhelyezkedni, és ezáltal nem tud kétkeresőssé alakulni a család. Az ilyen helyzetek kezelésére is kiváló megoldást jelenthet egy korszerű megtakarítási program indítása, mely ma már a legkülönbözőbb szempontok alapján képes kielégíteni az eltérő egyéni igényeket és célokat. Egy ilyen konstrukció egyrészt változatos befektetési lehetőségeket kínál, és szabadon választható, automatizált befektetésvédő szolgáltatásaival akár a pénzügyileg kevésbé képzett ügyfelek is részesülhetnek a dinamikus, szakszerű befektetés-kezelés előnyeiből. A befektetési háttér jelentette pillér mellett természetesen legalább ilyen fontos a biztosítási védelem is, hiszen váratlan helyzetekben akár komoly kiegészítő anyagi forrásokra lehet szükség a megtakarított összeg mellett, helyett. Egy ilyen program nagy előnye, hogy a befektetési részt hatékonyan képes ötvözni a – teljes mértékben testre szabható – biztosítási megoldásokkal, mindezt ráadásul olyan fokú rugalmasság mellett (pl. díjfizetési, pénzkivonási, tartam közbeni módosítási lehetőségek tekintetében), amely folyton változó, rohanó világunkban elengedhetetlen ismérve a valódi értéket képviselő szolgáltatásoknak. Ezzel a megoldással a szülők akkor is biztonságban tudhatják családtagjaikat, ha valamilyen váratlan esemény folytán ők nem tudnak tovább gondoskodni szeretteikről.

Groupama Garancia Biztosító

Címkék#életmód

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!