A díszítés és a művészi tálalás fortélyai

A karácsonyra megjelenő, olvasóink által beküldött receptekből válogatott szakácskönyv készítése újabb állomásához érkezett: a megye négy vendéglátóhelyén elkészültek az étkek, a kétszáz finomságot megfőzték, megsütötték a szakácsok. A fotókkal gazdagon illusztrált könyvben a leveseken, hús-, vad-, hal- és egytálételeken kívül kalóriakímélő reformétkekkel és édes, sós vendégváró falatokkal is találkozhat az olvasó.
A szép tálalás alapelv a domaszéki Rózsakert vendéglőben: Bagi Emília, Csiszár István és Nagy Istvánné mesterszakács ötven receptet választott ki. Fotó: Karnok Csaba

Lehet, hogy egy olyan bősz és termékeny szakácskönyvírónak, mint Stahl Judit, a szeme sem rebbenne a hír hallatán: az első fázissal, a főzéssel és a fotózással készen vagyunk, most már „csak” a papírmunka van hátra, a szerkesztés, a dizájnolás, a tördelés és a többi. Számunkra azonban ez a részeredmény is mérföldkő, hiszen eddigi történetünk során példa nélküli vállalkozásba kezdtünk. Szakácskönyvet készítünk, nem is akármilyet: 232 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált, igényes kiadványt.

Az olvasóink által beküldött közel nyolcszáz receptből felkért szakácsaink kiválasztották a legjobbnak ítélt kétszázat, és négy étteremben röpke egy hónap alatt el is készítették azokat. A szegedi Kárász csárdában például a kukoricaleves és Zsolti bátyó szilvalekváros csirkeszárnyai aratták a legnagyobb sikert, Grund Zoltán konyhafőnök dicsérte is mindkét recept beküldőjét. A Fehértói Halászcsárdában pedig a művészi tálalás és díszítés kápráztatott el bennünket. A Frank Sándor és Ferenczi Dezső mesterpáros által prezentált étkek finom ízeiről nem is beszélve, gondolunk itt a részeges körtével tálalt rakott fácánra vagy a szilvás káposztával bolondított libasültre.

Újabb nyertesünk

Forgó Lajosné szegedi olvasónk nyerte meg a Délmagyarország és a Délvilág szakácskönyvjátékának egyik díját. A kenyérpirítót és a teafőzőt Pintér Melindától, lapunk marketingmunkatársától vehette át. 

Fotó: Schmidt Andrea

A történelmi időket megélt vásárhelyi Fekete Sas rendezvényházban Varga László konyhafőnök a tájjellegű, magyaros ízeket, zamatokat díjazta leginkább. Egy-egy ilyen főzési alkalommal 25 tál finomság került szép sorjában terítékre. Záróakkordként a héten a domaszéki Rózsakert vendéglőben, Csiszár István mesterszakács vezetésével olyan tempót diktáltak a konyhában, Nagy Istvánné és Bagi Emília mesterszakács olyan gyorsan készítette el és tálalta az ételeket, hogy fotós kollégánk minden erejét megfeszítve, percnyi pihenést sem engedve órákon át dolgozott. Ez a természetes, gondolhatnánk, igen ám, de jelen esetben a kis késlekedés is a frissen készült ételek kárára vált volna: a látvány inkább lehangoló lett volna a fotókon, nem pedig gusztusos és ínycsiklandozó.

Munka közben kicsit belekóstolhattunk a vendéglátás szakmai fortélyaiba is. Sokat tanultunk például arról, hogy melyik lehet egy szépen tálalt étel vagy sütemény úgynevezett piaci oldala. A tálalás nagymesterei pedig a szentesi ehető virágokban rejlő díszítési lehetőségekből adtak leckét. Számos ilyen és efféle trükkre, szakmai titokra derült fény, aminek köszönhetően olvasóink kedvenc családi ételei szemet gyönyörködtető módon köszönnek majd vissza a szakácskönyv lapjairól.

És itt érkeztünk el a legfontosabb részhez, magukhoz a beküldőkhöz, a társszerzőinkhez, akik nélkül ez a szakácskönyv nem valósulhatna meg. Ugyanis ők a főszereplői ennek a vállalkozásnak, ezért is örülünk, hogy sokakat büszkeséggel tölt el a neve mellett megjelenő fotó. És talán ez lehetne a személyes üzenetük: íme, itt vagyok, és ez a finomság az én receptem alapján készült, ajánlom mindenkinek szeretettel. Karácsonyra már sokakhoz elérkezhet ez a kollektív gasztronómiai jókívánság: a Délmagyarország és a Délvilág szakácskönyve ugyanis már kapható lesz.