Életstílus

2007.08.15. 16:19

A férfiak és nők féltékenysége genetikailag kódolt

Romantikus vacsora után andalgunk párunkkal, kéz a kézben. A semmiből egy káprázatos tünemény toppan elő és egyenesen szerelmünkre mosolyog. A régi ismerősről már hallottunk, mégis elbizonytalanodunk, majd belülről valami iszonyatosan kaparni kezd.

Bobkó Anna

A férfiak és nők féltékenysége genetikailag kódolt és eltérő. A férfi megtehetné, hogy egyszerre több nőt is teherbe ejtsen, de a gyereknevelésben ne segédkezzen. Az évmilliók során azonban ez számos okból nem így alakult, ezért terjedt el a viszonylag monogám kapcsolati forma – a családját védő férfival, aki biztos akar lenni abban, hogy valóban saját genetikai gyermekéért küzd. Ezért az erősebbik nemben a féltékenység heves szorongást, gyilkos indulatokat és a megszégyenüléstől való félelmet váltja ki, amely arra ösztönöz, hogy akár erőszakkal is megakadályozza, „nője" mással szexuális kapcsolatot létesítsen. A férfiféltékenység evolúciósan tehát elsősorban az apaság bizonyosságának védelmére alakult ki.

A sárkány hét feje

Nagy baj van akkor, ha nem vesszük észre magunkon: a féltő figyelmesség fojtó tolakodássá fajul. 1. Hol jártál, hová mész, mikor jössz? – azaz az állandó számonkérés. 2. Hazudsz! – mindegy, hogy mit mond a partner, a kérdező nem hisz neki. 3. Hogy nézel ki? – amikor a férfi nem engedi partnerének, hogy úgy öltözködjön, amellyel talán mások érdeklődését is felkeltheti. 4. Hogy nézel rá? – a nők általában nem tudják elviselni, ha partnerük elismerően néz egy másik nőre. 5. Ki volt eddig? – vagyis az előző barátnők leltárja. A nők szeretnek tisztában lenni elődeikkel, akikkel ha az utcán találkoznak, kötelező átmenni a túloldalra.
6. Azt csinálod, amit én akarok! – a férfiak kalickába zárják feleségüket, a nők rövidre húzzák a nyakörvet férjükön. 7. Megöllek! – a feldühödött „sárkány" már vak, és tombol. Esze nincs, csak indulata.

A nő azonban evolúciós értelemben nem veszít azzal, ha a férfi más nőt is megtermékenyít. Veszély csak akkor fenyegeti, ha a férfi érzelmileg elpártol tőle. Ekkor ugyanis az utódot egyedül kell felnevelnie. Egy amerikai vizsgálatból kiderül, hogy a férfiak 61 százaléka párjuk szexuális félrelépését ítélte el, míg a nők 85 százaléka párjuk érzelmi elköteleződését fájlalta jobban.

[namelink name="Janik László"] színművész nem hisz abban, hogy a féltékenység genetikailag kódolva lenne bennünk, bár vallja: nem létezik olyan kapcsolat, amelyben egyáltalán nem jelenik meg. – Sohasem voltam féltékeny természetű, ennek ellenére úgy gondolom, amíg előreviszi a kapcsolatot, addig egészséges az érzés. Ha az ember pozitívan tud reagálni, és megerősítést ad afelől, hogy kizárólag a párja van az életében, addig nincs baj – mondja a színművész, akit a színpadi csókokról is faggattunk. Elmondása szerint a színészek, így ő és felesége, Márkus Judit színésznő is feladatként tekint a színpadi csókra. Ezért nem is éreznek féltékenységet, amikor párjukat egy harmadikkal intim helyzetben látják.

A féltékenység egy műszer az agyban, a legapróbb jelekre is reagál, amelyeket tudatosan még észlelni sem tudunk. Egy ártatlannak tűnő pillantás, egy SMS, hosszú túlórák vagy álmodozó tekintet, és a nő már kombinál is, addig-addig, míg a bizonytalan érzés határozott féltékenységbe torkollik. Ilyenkor következik a telefon nézegetése, az állandó ellenőrzés, nyomkeresés, hisztirohamok... Megszületik a szerelmet foggal-körömmel védő, fájdalommal és haraggal teli, sebzett vad.

A gyilkosságok nagy része az egész világon szerelemféltésből történik. Szomorú példa erre Kószó Katalin története, aki hat év után akart szakítani barátjával, a 27 éves F. Rolanddal. A férfi tizenöt késszúrással végzett szerelmével. Elfogása után még nem tett újabb vallomást, így továbbra sem lehet tudni, hogy miért gyilkolta meg a lányt. Az őt és a barátnőjét is jól ismerők szerint azonban féltékenységből ölt.

 

Vera csapdában

Az egykori megasztáros Tóth Vera annyira féltette élete szerelmét, hogy az elmenekült tőle. „Nagy szerelem volt a miénk, de úgy éreztem, hogy meg kell hoznom ezt a döntést. Vera állandó féltése, féltékenysége megfojtott, úgy éreztem, hogy levegőhöz kell jutnom" – nyilatkozta Dobi, az énekesnő exbarátja. Vera is abba a csapdába esett, amelybe előtte oly sokan mások: annyira el volt foglalva azzal, hogy a másikat rabságban tartsa, hogy nem vette észre, ő maga vált az érzés rabjává. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!