TV21 Ungvár

2020.03.30. 12:37

A járvány idején is magyar tévécsatorna segíti a kárpátaljaiak hiteles tájékoztatását (videó)

2018. február 27-én hajnalban szomorú hírre riadt a kárpátaljai magyarság. Ismeretlenek felrobbantották a KMKSZ ungvári székházát. A detonáció következtében berobbantak az ablakok, teljesen kiégett az épület földszintje, továbbá jelentős károk keletkeztek az emeleten is. Apokaliptikus képek. Azt azonban senki sem gondolta volna, hogy az épület egy évvel később már így fog kinézni.

A KMKSZ akkor új székházba költözött, a régi ingatlan pedig új funkciót kapott. Itt alakították ki az első kárpátaljai magyar televízió, a TV21 Ungvár stúdióját és szerkesztőségét. Nem hiába mondják, hogy van magyar feltámadás.

Ez az új TV székház, ami van, ez az épület, ahol évtizedeken keresztül működött a KMKSZ székház, amelyet felgyújtottak, felrobbantottak és lám itt sikerült létrehozni az új magyar tv-nek a stúdióját. Másrészt pedig az, hogy mutatja a Kárpátaljai magyarok életképességét

mondta a köztévé Kárpát Expressz című műsorának legutóbbi adásában Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke.

Ekkorra már a kijevi médiában a Porosenko-rendszer médiagépezete komoly lejárató kampányt folytatott a kárpátaljai magyarság ellen. Tenni kellett tehát valamit, hogy a magyar és az ukrán nézők hiteles képet kapjanak a valóságról. A szerkesztőknek sikerült is rövid idő alatt, színvonalas műsorokat kitalálniuk.

Most azonban a koronavírus mindent felülír. A tv is azonnal reagált a kialakult helyzetre. A tájékoztatás a vészterhes időkben a legfontosabb, de a szerkesztőségben egyidejűleg csak azok a munkatársak lehetnek, akik a napi adásért felelnek.

A szokásos heti eligazítást, amikor itt van 30-35 kolléga ezt online üzemmódba helyeztük át, tehát hogy ne legyenek itt a kollégák egyszerre. A másik dolog pedig az volt, hogy szpotokat készítettünk, amelyben arról tájékoztatjuk a nézőinket, hogyan kell védekezni

közölte a TV21 Ungvár főszerkesztője, Kovács Géza.

A most kialakult járványveszély rányomja bélyegét a mi műsorkészítésünkre is, minden programot ugye lemondtak, minden eseményt. Így megpróbáljuk azokat az eseményeket felkutatni, amik esetleg még kint a szabadtérben kerülnek megrendezésre árulta el Pohorlyák Georgina, a TV21 Ungvár szerkesztője.

A TV21 Ungvár és a hozzá tartozó hírportálok igyekeznek mindig friss és hiteles információt közölni a vírus terjedéséről, hisz rengeteg álhír és félrevezető információ kering az interneten. A tv egészségügyi műsora, a KamillaTea is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a helyiek által is ismert és elismert szakemberekkel elemezze a helyzetet.

Tapasztalataim azt mondják, hogy az emberek azoknak az embereknek hisznek leginkább, akiket ismernek, ezért igyekszünk mi is azokat az orvosokat és szakembereket megszólaltatni, akiket ismernek

közölte a TV21 Ungvár műsorvezetője, Debreceni Kamilla.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=111&v=joILCX67j2k&feature=emb_logo

Iváncsik Attila, a Profit című gazdasági műsor felelős szerkesztője szerint, a kárpátaljai magyarság megélhetésének két fő alappillére a mezőgazdaság és a turizmus. A koronavírus miatt most mindkettő veszélybe került.

Az egyetlen kezdeményezés vagy program, ami segíti a kárpátaljai magyar gazdaság fejlődését az a Magyar Kormány által támogatott Egán Ede Gazdaságélénkítő program, melynek köszönhetően egyéni vállalkozóktól kezdve, mezőgazdászok, turisztikai szakemberek mindenki pályázhat fejlesztésekre. És, ami a legfontosabb, hogy sikerült elnyerni a nézők bizalmát azáltal, hogy a tv valóban a helyi emberekről szól. A karantén ideje alatt pedig az adásaikon keresztül, még jobban megismerheti egymást a kárpátaljai közösség mondta Iváncsik Attila, a TV21 Ungvár műsorvezetője.

Én úgy gondolom, hogy hasznos dolog és jó dolog, hogy van egy ilyen médiafelület, ahol a kárpátaljai magyarság informálódni tud, akár politikai, kulturális vagy egészségügy témákban. Nagyon színes műsoraik vannak, ezáltal beleláthatunk az emberek mindennapjaiba és többet megtudhatunk egymásról

árulta el a Tégláson élő Pálfi Erika.

Mindezért a kitüntetés sem maradt el. Március 15-e, nemzeti ünnepünk alkalmából sajtódíjat kapott az Ungvári Főkonzulátustól és a Beregszászi Konzulátustól a csapat.

Hogy miért esett ránk a választás? Talán azért, mert a Rákóczi Főiskola, az Illyés Gyula Nemzeti Színház, az Egán Ede Program vagy a Révész Imre Társaság mellett a TV21 Ungvár a kárpátaljai magyar közösség egyik kiemelkedő intézménye lett, amely most egy nap alatt több magyar nyelvű műsort sugároz, mint az ukrán közszolgálati média összes nemzetiségi szerkesztősége egy hét alatt

mondta a Kárpát Expressz című műsor legutóbbi adásában Kulin Zoltán, a TV21 Ungvár igazgatója.

A TV21 Ungvár a járvány idején is a kárpátaljai magyar közösséget szolgálja. A szerkesztőség pedig mindenkit arra kér, hogy, aki teheti, az most maradjon otthon.

Borítóképünk kivágás a fenti videóból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!