Életstílus

2013.01.16. 13:40

A látási zavarokkal kísért migrén összefügg a nők szívbetegségének a kockázatával

Az Amerikai Neurológiai Akadémia (AAN) tanulmánya 27 860 nő bevonásával készült, akik közül 1435-en küzdöttek aurás migrénnel.

MTI

A látási zavarokkal - vibráló, káprázó fények észlelésével - kísért migréntől szenvedő nők esetében nagyobb lehet a kockázata a szívroham és a vérrög kialakulásának - figyelmeztetnek a szakemberek.

Az Amerikai Neurológiai Akadémia (AAN) tanulmánya 27 860 nő bevonásával készült, akik közül 1435-en küzdöttek aurás migrénnel: a beteget olyan érzés keríti hatalmába, mintha egy befagyott ablaküvegen át látná a világot. A tizenöt évet felölelő vizsgálat során a szakemberek összesen 1030 szívrohamot, agyi érkatasztrófát, illetve szív- és érrendszeri betegség okozta halálesetet regisztráltak a résztvevőknél.

"A magas vérnyomás után az aurával kísért migrén volt a második legjelentősebb önálló kockázati tényező a szívroham és az agyi érkatasztrófa kialakulásában - húzta alá Tobis Kurth, a tanulmány szerzője. - A neurológiai betegség ezzel maga mögé utasította a diabéteszt, a rendszeres dohányzást, az elhízottságot és az öröklődő korai szívbetegséget."

Kurth szerint a látási zavarokkal jelentkező migrénes nőbetegeknél háromszor nagyobb volt a szívroham vagy vérrög kialakulási kockázata, mint az aura nélküli féloldali fejfájástól szenvedő társaiknál. Egy, szintén az akadémia által publikált másik tanulmány szerint azoknak a nőknek az esetében, akik aurával kísért migrénnel küzdenek és hormonális fogamzásgátlót is szednek, nagyobb a valószínűsége a vérrög kialakulásának.

A tanulmányok eredményeit az akadémia szokásos évi konferenciáján ismertetik a szakemberek. A márciusi találkozót a kaliforniai San Diegóban rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!