hatékonyabb védekezés

2020.02.13. 05:40

A légúti betegségek akár negyven kórokozóját is kimutatja az új gyorsteszt

A hongkongi tudósok által kifejlesztett új eszköz az új koronavírust és a madárinfluenza vírusát is képes kimutatni egy órán belül.

A gyorstesztet a Hongkongi Műszaki Egyetem (PolyU) egyetem kutatócsoportja Terence Lau Lokting, az egyetemi innovációs és technológiai fejlesztés vezetője, valamint az alkalmazott biológiai és vegyi technológiai tanszék professzora vezetésével alkotta meg.

Lau elmondta, hogy a rendszer része egy teljesen automatizált gép és a légúti fertőző betegségek úgynevezett betegágy melletti (POCT) genetikai tesztjeihez való, teljes átvizsgálást lehetővé tevő komplex panel.

Az új technológia jelentősen javíthat a kórokozó érzékelésének pontosságán, ezzel növeli a teszteredmények megbízhatóságát.

Lau szerint a teszt egyszerű, kezelése könnyű és higiénikus az egész folyamat. Akár 40 légúti kórokozót is azonosít, szemben a jelenleg használt technológiával, amelyik legfeljebb 22 patogént ismer fel. Egyetlen teszttel nagyjából egy óra alatt azonosítani lehet a kórokozót.

„A kórokozók korai és pontos felismerése a betegségek hatékony kontrollját segíti és megelőzi a fertőző patogének további terjedését. A páciensek számára azért előnyös, mert idejében el lehet kezdeni a gyógyítást, így megelőzhetők a szövődmények” – tette hozzá.

A kutatócsoport négy éve kezdett dolgozni az új teszten. Tavaly végezték a klinikai minták tesztjeit és optimalizálták a rendszert.

Az új koronavírus (COVID-19) okozta járvány 2019-es kitörésekor az új kórokozót tartalmazó mintákat is vizsgálták az új technológiával.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!