Életstílus

2015.02.09. 18:57

A munkahelyi stresszt nem kerülhetjük el

Mentálhigiéné - A profession.hu munkahelyi stresszről szóló felmérése kimutatta, hogy legtöbbünk szokott stresszes helyzettel szembesülni a munkahelyén, ez azonban a dolgozók több mint felére (58%) motiválóan hat.

Munkatársunktól

A kutatás eredménye szerint viszonylag gyakran kerülünk feszült helyzetbe, aminek a legfőbb forrásai a munkával kapcsolatos elvárások. Jó hír, hogy a dolgozók találnak módot a stressz célzott levezetésére, és a legtöbben a mozgást választják.

A 3093 fő bevonásával készült kutatás rámutatott, hogy a dolgozók több mint 80 százaléka szokott valamilyen stresszes helyzetbe kerülni a munkahelyén, és háromnegyedük legalább heti szinten szembesül a problémával. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára szinte lehetetlen megúszni az ilyen szituációkat, 93 százalékuk él át rendszeresen feszült pillanatokat a munkahelyén. Velük szemben a részmunkaidőben és a saját tulajdonú cégeknél dolgozók állnak, őket éri a legkevesebb feszültség a munkahelyükön, bár az arány náluk is több mint 70 százalék.

Érdekesség, hogy a stresszes helyzetekkel találkozó dolgozók több mint fele (58%) kifejezetten motiváló hatásúnak éli meg ezeket a szituációkat. A saját tulajdonú cégeknél és a felsővezetők esetében ez az arány még magasabb.

Amint egy korábbi kutatásból is kiderült, a magyar munkavállalók jól kijönnek a főnökükkel és a kollégáikkal, a stressz legfőbb forrását nem ők, hanem a munkával kapcsolatos elvárások jelentik. Ez különösen az alapfokú végzettséggel rendelkezőknél probléma, 39 százalékuknak ez okozza a legtöbb frusztrációt. A válaszadók 13 százaléka aggasztónak találja az iparág helyzetét is, amiben dolgozik.

Pozitív azonban, hogy a dolgozók találnak módszert arra, hogy levezessék a felgyülemlett feszültséget. A munkavállalók több mint egyötöde végez fizikai tevékenységet. Népszerű kikapcsolódási forma még a zenehallgatás, olvasás és filmnézés, a válaszadók 14 százaléka kezeli így a munkahelyi stresszt.

Néha sokat segíthet, ha megbeszéljük valakivel a problémáinkat. A válaszadók közel háromnegyede a közvetlen vagy a közvetett kollégáival beszéli meg a problémáit, 10 százalék pedig jobban szereti a felettesével megvitatni ezt a témát. A nőkre sokkal inkább jellemző, hogy semmit sem tartanak magukban.

A kutatás eredményeiből kiderült, hogy a munkahely is segíthet a stressz leküzdésében: néhány helyen vannak már közösségi terek és edzőtermek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!