Életstílus

2012.11.05. 12:42

A nehézfémek eltávolítása segíthet a szívbetegeken

A nehézfémek eltávolítása a vérből egyes esetekben csökkenti a szívrohamon átesett pácienseknél az újabb súlyos szívprobléma kockázatát.

MTI

A nehézfémek véráramból való eltávolítására időnként alkalmazott ellentmondásos terápia egy nagy méretű klinikai próba szerint csökkenti a szívrohamon átesett pácienseknél az újabb súlyos szívprobléma kockázatát, ám a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az előny kicsi, és további tanulmányok szükségesek.

A kelációs terápia alternatív gyógyászati kezelés, amelyet sok orvos szakértő kuruzslásnak tart, és elvet. Az erek megtisztítását megcélzó eljárás veszélyes mellékhatása lehet, hogy túlságosan lecsökkenti a vér kálciumszintjét. Ennek ellenére egy 2007-es felmérés szerint az Egyesült Államokban több mint 100 ezer szívbeteg páciens esett át ilyen kezelésen egy év alatt.

Gervasio Lamas vizsgálatvezető, a Columbia Egyetem munkatársa tanulmányuk eredményét az Amerikai Szív Társaság (AHA) legutóbbi találkozóján ismertette. A floridai Mount Sinai Orvosi Központban 2002 óta összesen 1708 páciens bevonásával végeztek klinikai próbát, amelyben a résztvevők egyik felét kelációs terápiával kezelték, a másik felének pedig placebót adtak.

A páciensek egyik fele olyan infúziót kapott, amelyben a kelátképző EDTA (etilén-diamin-tetraecetsav) oldata volt C és B vitaminnal, valamint elektrolitokkal és a véralvadást gátló heparinnal kiegészítve, míg a kontrollcsoportba került résztvevők placebo infúziójába sós-cukros víz került.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kelációs terápiát kapott emberek 26 százalékánál, míg a kontrollcsoport tagjainak 30 százalékánál jelentkezett a későbbiekben szívroham, szélütés vagy más súlyos szív- és érrendszeri probléma.

Mint Lamas rámutatott, a két csoport közti statisztikai különbség kicsi, ezért további vizsgálatokra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!