gyógymód

2021.03.24. 08:45

A Pfizer elkezdte tesztelni a szájon át szedhető gyógyszerét

A Pfizer elkezdte a Covid-19 elleni, szájon át szedhető gyógyszer klinikai tesztelésének korai szakaszát, a szert a fertőzés első tüneteinek megjelenésekor lehetne adni a betegeknek – közölte kedden az amerikai gyógyszeripari vállalat.

Medical personnel prepare Pfizer BioNTech vaccine against COVID-19 in a vaccination unit at the Convention Center in Toluca, State of Mexico, to be administered to older adults aboard a car during the health emergency and the orange epidemiological traffic light in the capital. The vaccination process took approximately 45 minutes, including observation time. (Photo by Gerardo Vieyra/NurPhoto) (Photo by Gerardo Vieyra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotó: Gerardo Vieyra

Az antivirális gyógyszerjelölt laboratóriumi kísérletekben meggyőző hatékonyságot mutatott a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 új típusú koronavírus ellen.

A PF-07321332 nevű gyógyszerjelölt egy fehérjebontó enzimgátló, amely

megakadályozza a vírus szaporodását a sejtekben.

Az ilyen fehérjebontó enzimgátlók hatékonyak más vírusok, mint a HIV vagy a hepatitisz C ellen, önmagukban is és más antivirális szerekkel kombinálva – közölte a vállalat.

A Pfizer szerint ez a molekulafajta jól tűrt kezelés lehet a Covid-19 ellen, mivel a jelenleg piacon lévő, hasonló elven működő terápiák esetében nem jeleztek biztonsági kockázatokat.

A vállalat tanulmányoz egy intravénásan adható vírusellenes gyógyszerjelöltet is a klinikai próbák korai szakaszában kórházban kezelteken is.

„Együtt a két (szájon át szedhető és intravénás) jelöltnek megvan a potenciálja arra, hogy egymáshoz illesztett kezelést eredményezzen, amely kiegészíti az oltást, ha a betegség felüti a fejét”

- mondta Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!