450 millió gyerek

2021.03.21. 10:00

A világon minden ötödik gyerek nem jut elég vízhez

Az éghajlatváltozás csak súlyosbítani fogja a problémát – figyelmeztetett az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Two children walk across a dried up pond in Dhaka's Demra area to bring back water from a distant place 30 April 1999 amid scorching heat. Meteorologists predicted the situation will worsen in the coming week, with no sign of rain visible. AFP PHOTO/MUFTY MUNIR (Photo by MUFTY MUNIR / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Mufty Munir

Az UNICEF tanulmánya szerint több mint 1,42 milliárd ember, köztük 450 millió gyerek él olyan területen, amely rendkívül kiszolgáltatott a vízellátást illetően. Olyan helyek ezek, ahol a közösségek leginkább a felszínen összegyűlő vagy kevésbé elfogadható forrásból származó vízhez tudnak hozzájutni.

Az ENSZ Gyermekalapja szerint ilyen körülmények között élnek gyerekek több mint 80 országban, a helyzet a kelet- és a dél-afrikai régióban a legsúlyosabb.

Ezekben a térségekben a gyerekek több mint felének – mintegy 58 százalékának – minden egyes nap problémát okoz, hogy megfelelő mennyiségű vízhez jusson.

Ugyanez az arány Nyugat- és Közép-Afrikában 31 százalék, Dél-Ázsiában 25 százalék, a Közel-Keleten pedig 23 százalék.

Az UNICEF szerint a körülmények rendkívül súlyosak 37 országban, köztük Afganisztánban, Etiópiában, Haitin, Kenyában, Nigériában, Pakisztánban, Szudánban és Jemenben.

„A globális vízválság már nincs úton, hanem itt van, és az éghajlatváltozás csak súlyosbítani fogja” -

fogalmazott egy közleményben Henrietta Fore, aki hangsúlyozta: a gyerekek „a legfőbb áldozatok”.

Címkék#unicef

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!