együtt

2019.12.12. 17:20

Családi körben legteljesebb a karácsonyvárás időszaka

Még mindig nincs késő lelassítani, és úgy beosztani a napokat, hogy azok tényleg az adventről szóljanak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Halfpoint

A csalad.hu ad néhány ötletet, hogyan töltsük meg az ünnep előtti időszakot.

Adventi gyertyák

Az adventi koszorú ne csak dísztárgy legyen, hanem aktív szereplője az ünnepvárásnak, a négy gyertya meggyújtása pedig szertartás: ahogy egyre több gyertya ég, és hétről-hétre fényesedik a szoba, egyre közelebb kerülünk a várva-várt karácsonyhoz. Gyertyagyújtáskor énekeljünk vagy hallgassunk karácsonyváró énekeket. Ha nagyobbak a gyerekek, felügyelet mellett ők is meggyújthatják a gyertyákat, de kisebbeknél a gyertyák elfújása is nagy kiváltság.

Karácsonyi történetek

Esténként olvassunk fel karácsonyi meséket, elbeszéléseket, akár a vacsoraasztalnál. De a nap lezárásaként összegyűlhetünk a gyerekszobában is, és a történet végén egy kicsit beszélgethetünk a hallottakról, ennek kapcsán régi karácsonyokról, gyermekkori emlékekről, ajándékvágyakról, ideális karácsonyestékről. Jó lesz így a kicsiknek álomba szenderülni.

Karácsonyváró programok

Adventben a települések, a boltok, az iskola, az óvoda, az edzők, a munkahely és még a barátok is szívesen szerveznek karácsonyi találkozót, ünnepséget, ajándékozást. És ez mind decemberben van! A családi egyensúly érdekében szelektáljunk a programok között! A számunkra fontosak ünnepi érzéssel töltenek el, az egyebek viszont csak elveszik az energiáinkat.

Közös családi sütés

Mézeskalács és linzer – ezek azok a csodasütik, amiket minden gyerek szeret elkészíteni és megenni is. Ráadásul a szíves, karácsonyfás, angyalos és harangos sütiszaggatóval valódi ünnepi készülődés ez! Ha a háttérből karácsonyi zenék is szólnak, az elkészült finomságok mellett az egyik legszebb közös családi program kerekedhet ki a sütésből.

Alkossunk közösen!

Az mindegy, hogy mit, a lényeg az ünnepi hangulat. Készíthetünk a gyerekekkel adventi lakásdekorációt, karácsonyfadíszt, vagy nagyszülőknek szánt apró ajándékokat is. Küldtünk már képeslapot a rokonoknak és a távoli barátoknak? A gyerekek keze munkájának biztosan nagyon fognak örülni!

Esti családi séták

Lámpásokkal vagy zseblámpával vágjunk neki a decemberi sötét estéknek! Keressük a legszebb fényeket, házdíszítéseket, számoljuk a csillagokat, énekeljünk az utcán karácsonyi énekeket, és közben fogjuk egymás kezét mindannyian! Mi ez, ha nem a boldogság?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!