Életstílus

2015.02.15. 18:06

Csillag mama egy évszázadot álmodott

Röszke - Csillag Kálmánné, mindenki Csillag mamája söpröget az udvaron, jó időben rendezgeti virágoskertjét, olvassa lapunkat és nagy szeretettel fogadja látogatóit. Az optimista üknagymama Röszke legidősebb polgára, egy hete töltötte be századik életévét.

Kancsár Tímea

– Elrepült száz év! Olyan volt, mint egy gyönyörű szép álom! Volt minden, jó és rossz is – mondja mosolygó szemekkel a százéves [namelink name="Csillag Kálmánné Szélpál Julianna"]. A minap meglátogattuk otthonában, hogy bepillantsunk egy egész századot megélt asszony hétköznapjába. – A sötét, apró mintás, az az én kendőm – kéri lányát, a 71 éves Irénkét, hogy segítsen neki megkeresni a fejfedőjét, azután régies kis házában, a bejárati ajtó mellé felakasztott aprócska tükör elé toppan, és megigazgatja magát a fotózásra.

Fúrús kocsmába jártak

– Amikor fiatalok voltunk, háznál Csutri-bálokat szerveztünk, a férfiak bort szereztek, volt citerás zenekar. Táncoltunk, mulattunk. A népházba és a Fúrús kocsmába is jártunk bálba – mesélte Csillag mama.
Az udvarra indul sepregetni, kollégánk megörökíti. Elmeséli, hogy mindennap rendbe teszi az udvart és az utcafrontot. Alig várja már a tavaszt, mert akkor végre rendezgetheti a virágoskertjét. Miközben sepreget, Gombóc, a keverék tacsi körbeugrálja – nagy barátok. Csillag mama – Röszke legidősebb polgárát mindenki így ismeri – Móricnak szólítja a kutyát, neki inkább ez a név tetszik.

– Lenke vagyok, ügyetlenke – viccelődik az idős asszony, mert az apró mozdulatok, például amelyek a főzéshez kellenek, már nem mennek neki olyan könnyedén. De azon túl, hogy vérnyomáscsökkentőt szed, semmi más problémája nincsen az egészségével. A százéves asszony mindig mosolyog. Elmondja, hogy fiatalkorában még színtársulatban is játszott, például cigánylányt alakított A piros bugyelláris című darabban.

Elrepült száz év! Olyan volt, mint egy gyönyörű szép álom! Fotó: Karnok Csaba

Elrepült száz év! Olyan volt, mint egy gyönyörű szép álom! Fotó: Karnok Csaba
A lányával, a 69 éves Veronkával lakik egy udvarban, külön kisházban, amióta a férje elhunyt. A belső szobában fogadott bennünket, ahol kellemes meleg volt, és régiesen otthonos a berendezés. Lapunk hűséges olvasója elmesélte, hogy minden reggel elejétől a végéig elolvassa a Délmagyarországot, sokszor a reggelit is lekési emiatt. Bármit kérdeztünk tőle, felcsillant Julianna szeme, és eszébe jutott egy kedves történet.

– A Kancsal-tó szélén laktunk, oda jártunk nyáron a délutáni alvás helyett a többi gyerekkel fürdeni. Utána szaladtunk haza, mert az ól padlásán még gyorsan játszottunk, mielőtt kihajtottuk az állatokat. Én voltam a lovász. Már tizennégy évesen fúróval ültettem a paprikát, utána kapáltuk, szedtük, fűztük... – enged bepillantást gyermekkorába Julianna.

Gyerekkoráról is mesélt. Fotó: Karnok Csaba

Gyerekkoráról is mesélt. Fotó: Karnok Csaba
Beszélgetés közben feláll, és ruhásszekrényéből előkerül egy fehér ruha. Megmutatja, hogy ezt viselte, amikor eljárt a hétvégéken lakodalmakba főzni, egyébként pedig mindig is a földből élt a család. A téesz megalakulása után pedig tizenöt évig annak kertészetében dolgozott.

– Dolgozott és gyereket nevelt, és az ő édesanyja is százhárom éves koráig élt – kapcsolódott be a beszélgetésbe Csillag mama hetvennégy éves Juci lánya, amikor megkérdeztük, hogy mi a hosszú élet titka. Csillag mamának hét gyermeke, tizennégy unokája, huszonhárom dédunokája és négy ükunokája született. Utóbbiak közül a legfiatalabb a hat hónapos Attila.

Lakodalmi méretű születésnap

Csillag Kálmánné Szélpál Juliannát február 7-én közel kilencven családtagja, volt munkatársa, barátnője, illetve szomszédja köszöntötte századik születésnapján a röszkei kultúrházban. A vállalkozó kedvűek énekeltek neki, és a mórahalmi Cifra Együttes is műsort adott. Itt táncol az egyik unokája. Hatalmas méretű tortával és rengeteg ajándékkal lepte meg a nagy család. A falu polgármestere, Borbásné Márki Márta szívhez szóló köszöntőt mondott az ünnepeltnek, és a település nevében tortával, virágcsokorral köszöntötte.

– Mind olyan szépek! – dicsekszik a százéves asszony, aki 21 évesen kelt egybe az urával. De az unokái is büszkélkednek százéves nagymamájukkal; Ádám Dániában tanul, a Facebookon tizenegy országból gratuláltak neki a nagyihoz. Mikor megkérdeztük Ádámot, hogyan jellemezné a nagymamáját, annyit mondott: – Mindenkit szeret. Soha senkiről egy rossz szót nem mondott.

Amikor elköszöntünk Csillag mamától a tartalmas délelőttöt követően – lányai régi fényképeket mutattak, parasztkalácsot sütöttek nekünk, kávéval, üdítővel kínáltak – a százéves asszony integetve búcsúzott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!