Életstílus

2009.12.06. 23:36

December 24-én az üzletek csak 14 óráig lehetnek nyitva

December 24-én az üzletek legkésőbb 14 óráig lehetnek nyitva, december 31-én pedig a szokásosnál korábban, általában 18 órakor zárnak - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

A karácsonyi ünnepek alatt, december 25-26-án, valamint január 1-jén, újév napján minden üzlet zárva tart. Az éjjel-nappal nyitva tartó kis üzletek, valamint a kiemelt idegenforgalmi helyek kis árusítóhelyei azonban ezeken a napokon is nyitva lehetnek. Az OKSZ felmérése szerint a karácsony előtti bronz, ezüst és arany hétvégeken, azaz december 5-6-án, 12-13-án és 19-20-án sok üzlet a szokásosnál tovább van nyitva a szombati napokon, és az üzletek többsége vasárnap is nyitva tart.

Emellett a forgalmas helyeken, főútvonalakon, településközpontokban általában a hétköznapokon is hosszabbított nyitva tartással várják a vásárlókat.

A jövő év első hétvégéjén, január 2-án és 3-án a szokásos hétvégi nyitva tartással működnek a kereskedelmi egységek.

Az OKSZ az ünnepi vásárlásokkal kapcsolatban arra is felhívja a vásárlók figyelmét, hogy mindig kérjenek nyugtát, nézzék meg a minőségmegőrzés idejét és ellenőrizzék a csomagolás sértetlenségét. Ha pedig hibát találnak az áruban bátran reklamáljanak. Minőségi reklamáció esetén kötelező jegyzőkönyvet fölvenni, és azt nem helyettesíti a vásárlók könyve. A jótállási jegyhez pedig kötelező jótállási jegyet is adni, a "számlagarancia" ugyanis csak mese.

Arra is figyelmeztetnek, hogy a karácsonyra a bolti tolvajok, zsebtolvajok is "készülnek". Ezért a vásárláskor ügyelni kell a pénztárcákra, táskákra, az autóban pedig nem szabad értéket hagyni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!