Elképesztő

2021.02.17. 07:03

Depresszió és hajhullás is lehet a koronavírus szövődménye

A koronavírus után komoly depresszióval kellett szembenézniük egyeseknek, de sokan panaszkodnak hajhullásra is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nap mint nap meglepi még az orvostársadalmat is az új koronavírus-fertőzés, ugyanis szinte minden napra rejteget magáról valami újat ez az igen alattomos betegség. A Covid–19 a tüdő mellett megtámadhatja a szívet és különböző szerveket, az érrendszert, sőt az idegrendszert is. A betegség kiszámíthatatlan, hiszen még mindig nem tudni, kinél milyen tüneteket okoz a fertőzés, ami egyelőre sakkban tartja a világot – írja a borsonline.hu.

A Bors több olvasója panaszkodott már arra a Facebookon, hogy miután felépültek a koronavírusból, komoly pszichés tünetek jöttek elő náluk, depressziójukon csak gyógyszerrel tudtak segíteni. Akkor dr. Bense Tamás orvos megerősítette, hogy a vírus valóban képes ilyesfajta kárt okozni a központi idegrendszerben. Elmondta azt is, hogy a koronavírusnak kiszámíthatatlanok a tünetei, amik bármikor, bárkinél jelentkezhetnek.

Az interneten többen is azt mondják, akik több hónappal ezelőtt estek át a fertőzésen, hogy csomókban hullik a hajuk.

„Nem vagyok egy érzelmes ember, de elmondhatom, hogy amikor beállok a zuhany alá, szinte sírni tudnék” – nyilatkozta a pennsylvaniai Stacey Maravola, akinek két hónappal a pozitív teszt után jött elő a panasz. Szakértők szerint ennek egyik oka a pandémia miatt megnövekedett stressz lehet.

Az enyhe lefolyású megbetegedések esetében is gyakori a hónapok múltán is fennálló gyengeség. A holland tüdőalapítványnak a Maastricht Egyetemmel és a CIRO tudásközponttal együttműködésben készített felmérése 1600 olyan embert követett, akiknek koronavírus-fertőzéshez köthetően voltak panaszaik. A vírusra jellemző első tünetek megjelenése után 3 hónappal a betegek egy része még mindig rossz állapotban van. Fáradtság, nehézlégzés, mellkasi nyomás, izom-, fejfájás – amit megdöbbentőnek talált dr. Michael Rutgers, a Longfonds igazgatója.

Egészséges emberek szervezetében is kiválthat diabéteszt a koronavírus, illetve a már cukorbetegséggel küzdők állapotán is sokat ronthat a fertőzés.

Egy anyuka arról számolt be a Facebookon, hogy a koronavírus cukorbetegséget váltott ki nála. A jelenséget világszerte kutatják. Az Eurekalert arról számolt be, hogy egy tanulmány szerint valóban kiválthatja a cukorbetegséget a koronavírus, de a már meglévő betegséget súlyosbíthatja is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!