erőteljes védelem

2021.03.01. 21:17

Egyetlen dózis Pfizer- és AstraZeneca-oltás is nagyon hatékony a megbetegedés megelőzésében

Az oltások hatékonysága most már egyértelműen látszik a meredeken csökkenő nagy-britanniai megbetegedési és halálozási adatokban.

The Illustrious Official College of Doctors of Madrid (ICOMEM) will be the vaccination centre of the COVID-19 for the next six months in Madrid on 26th February, 2021 During the next six months, until August 2021, the Distinguished Medical Association of Madrid (ICOMEM) will be the vaccination center of the COVID-19. It is expected that 54,000 people will be vaccinated at a rate of 300 per day on 12-hour days, from Monday to Sunday. A first stock of 1,500 vaccines, 500 of Pfizer and 1,000 of AstraZeneca have arrived at the Madrid school organization, which will serve to immunize the more than 2,000 private exercise doctors who have been registered in a register launched by the ICOMEM Free Exercise Physicians Council last January. (Photo by Juan Carlos Lucas/NurPhoto) (Photo by Juan Carlos Lucas / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Juan Carlos Lucas

A hétfőn ismertetett legfrissebb brit szakértői tanulmány szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyaga már egyetlen dózis beadása után is igen magas hatékonysággal veszi elejét a kórházi kezelést igénylő súlyos Covid-19 megbetegedés kialakulásának a koronavírus-fertőzött idős emberek körében.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter friss adatokkal illusztrált hétfői sajtóértekezletén kijelentette, hogy az oltások hatékonysága most már egyértelműen látszik a meredeken csökkenő nagy-britanniai megbetegedési és halálozási adatokban.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) által hétfő este ismertetett vizsgálati eredmény szerint a 80 év feletti korosztályban az Oxford/AstraZeneca- és Pfizer/BioNTech-vakcina első dózisa a beadás utáni harmadik-negyedik héten egyaránt 80 százalék feletti hatékonysággal előzi meg az olyan súlyosságú megbetegedést, amely miatt a pácienst kórházba kell szállítani.

A PHE vizsgálata kimutatta azt is, hogy Pfizer/BioNTech-vakcina – amelynek alkalmazását Nagy-Britanniában egy hónappal korábban kezdték el, mint az Oxford/AstraZeneca-oltásét – a 80 év feletti korosztályban 83 százalékkal csökkenti a Covid-19 betegség okozta halálozások számát az első adag beadása után.

Matt Hancock a PHE vizsgálati eredményeinek ismertetésével egy időben tartott hétfő esti Downing Street-i sajtótájékoztatóján elmondta: a további, még részletes közzétételre váró adatok azt mutatják, hogy az Oxford/AstraZeneca-oltóanyag az első dózis beadása után 35 nappal kissé még hatékonyabb is a Covid-19 megbetegedés kialakulásának megakadályozásában, mint a Pfizer és a BioNTech oltóanyaga.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy mindkét vakcina igen erőteljes védelmet nyújt, és ez magyarázhatja azt a megfigyelést is, hogy az elmúlt két hétben az egyszámjegyű tartományba süllyedt az országszerte újonnan intenzív osztályokra beszállított 80 évnél idősebb Covid-19-betegek száma.

Hancock az oltások hatékonyságának illusztrálására kiemelte azt is, hogy a grafikonok alapján most már gyorsabban csökken a koronavírus ellen beoltott idős emberek körében a halálozások száma, mint az oltásban még nem részesült fiatalabb lakossági csoportok körében.

A hétfő este ismertetett legfrissebb adatok szerint ugyanakkor összességében is folyamatosan és meredeken csökken az új fertőződések és a Covid-19 betegség okozta halálozások száma Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium közölte: a hétfőn zárult egy hétben 55 859 koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal, 22 449-cel, 28,7 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

A csökkenés ütemét mutatja, hogy az év elején voltak időszakok, amikor naponta szűrtek ki 60 ezernél több – esetenként csaknem 70 ezer – új koronavírus-fertőzést.

A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapítása utáni 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – a hétfőn zárult egy hétben 2196 páciens haláláról érkezett jelentés.

Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások heti száma 1166-tal, 34,7 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.

Hétfőn 104 halálesetről számoltak be a brit egészségügyi hatóságok; ez hosszú hónapok óta a legalacsonyabb napi halálozási szám.

Az egészségügyi minisztérium hétfő esti beszámolója szerint eddig 20 275 451-en kapták meg a koronavírus elleni oltás első dózisát, a második adagot 815 816 embernek adták be.

Az első és a második beadott dózisok száma ennek alapján meghaladta a 21 milliót Nagy-Britanniában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!