Életstílus

2010.01.20. 14:46

Eremofóbia - Te félsz az egyedülléttől?

Félsz? Akkor hívd fel a barátnődet, a barátodat, vagy menj el sétálni – gondolnád azonnal. A dolog azonban korántsem ilyen egyszerű. Az igazi veszélye, hogy olyan kompromisszumokra is rávehet, amelyekre egyébként nem lennél hajlandó. <br>Eremo... micsoda?

Persze, tudtam, hogy létezik, de nem tudtam, hogy így hívják. A normál életben a barátaim azt mondják egy ilyen eremofóbiásra, hogy nyughatatlan, folyton mennie kell valahová. Ismered a típust: minden órája be van osztva, elfoglalt, találkozói vannak, néha még éjszaka is rád csörög, hogy nincs-e kedved kajálni valamit, mert ő bizony megéhezett. „Aki fél az egyedülléttől, valójában nem is tud egyedül lenni. Azt hiszi, lemarad valamiről, ettől zaklatottá válik, és előbb-utóbb kifárad. Ebből pedig »csodás« szorongás alakulhat ki, amellyel szembenézni nem lesz egyszerű – mondja Tulok Márta pszichológus. – Mint minden félelem, ez is szorongásalapú, teljesen más is kiválthatja, mint szimplán az, hogy nem szeretsz egy bezárt térben tartózkodni. Nem keverendő össze az agorafóbiával!" Továbbá azzal sem, hogy szeretsz bulizni.

Figyelj oda!

Igen, tudom, pörgős világban élünk, a karriered és a pénzed határoz meg téged. Na persze… Az viszont nem járja, hogy ebbe bele kell betegedni. Ha szereted a munkád, jó! Szuper. De tényleg nem engedélyezhetsz magadnak egy szabadnapot sem? Vagy kettőt? „Mindenki máshogy kapcsolódik ki. Ha az a típus vagy, aki attól érzi jól magát, hogy megmászik egy hegyet, csináld! Ha mozizni vagy olvasni szeretsz, hajrá – legyen az a menedék, ami kikapcsol. De tudatosítanod kell magadban, hogy nem haszontalan, sőt nagyon is értékes az az idő, amelyet magaddal töltesz!"

Figyeld meg, hogy el tudsz-e igazán csendesedni. Az időjárás a segítségedre lehet, ne utáld, hogy már megint hideg van. A tél arra (is) jó, hogy átgondold a terveidet, hogy hol tartasz magaddal és az életeddel. Ha azonban ettől azonnal heveny szívdobogás tört rád, valószínű, hogy a jövőd miatt szorongsz. Ülj vissza a kanapéra, és olvass tovább!

Az egyedüllét – és ami mögötte van

Mi a jó az egyedüllétben? Semmi – vágod rá azonnal. Pedig ez nem igaz. „Szögezzük le első körben, hogy az egyedüllét nem egyenlő a magánnyal. Tömegben, sőt barátok közt is lehet magányos az ember, ha éppen szívfájdalma van, vagy ha úgy érzi, senki nem érti meg – mondja a szakértő. – Az egyedülléttől való félelem a szorongás egyik alfaja, ha idejében elkapod, nem feltétlenül fajul pánikbetegséggé. Ha azonban huzamosabb ideig tapasztalod magadon, mondjuk, egy vagy két hónapig, kérj orvosi segítséget, hogy még idejében tudják kezelni terápiával."

Kompromisszum

„Sajnos az egyedülléttől való félelem olyan döntések meghozatalára is rábírhat bennünket, amelyeket nem tennénk meg, ha tisztán vizsgálnánk a helyzetet" – mondja Tulok Márta. Nem kell azonnal a rossz kapcsolatokra gondolni. Kezdjük a rosszul sikerült estéknél vagy a szexuális kalandoknál. Sokszor az ember (lánya) jobban jár, ha otthon marad, és tévézik, mintsem hogy „igen" választ küld arra a bizonyos hajnali SMS-re. Most komolyan, találkozott már bárki olyan lánnyal, akinek egy „szexhívás"-ból komoly kapcsolata lett?! A válaszokat kérjük a szerkesztőségbe! Városi legendák. Ideje kinőni belőlük… Szép és okos nőkkel teli a világ, akik olyan férfiak mellett kötöttek ki, akik a nyomukba sem érnek. Nem a feminizmus „öklét rázzuk" éppen, mert mindenkinek megvan a párja, ez egészen biztos. De nem a megfelelő mellett maradni azért, mert az egyedülléttől való félelem uralja a döntéseidet, nos, ez nem éppen menő dolog – és teljes időpazarlás.

Hasonló időpazarlás az is, hogy azért töltöd füstös szórakozóhelyeken az estéidet, mert félsz egyedül lenni otthon. Pedig a legjobb társaság (néha) te magad vagy. Fogd fel úgy, mint egy önismereti kurzust, hiszen ha jó barátságba keveredsz saját magaddal, az az önbecsülésednek is nagyon jót tesz, plusz közelebb visz a boldogság megtalálásához is!




Persze, tudjuk, igazi talpraesett lány vagy, aki azonnal meg akarja oldani a helyzetet, de mint mindig, a türelem most is célravezetőbb.

Azért van néhány trükkünk!

1. Vedd elő szépen a mobilodat, és töröld ki azoknak a nevét, akikről már fogalmad sincs, hogy kik. Utána pedig azokét, akiktől összerándult az arcod. Nincs szükséged felesleges vérszívókra.

2. Nézz körül a lakásodban! Van saját zugod, amely csak a tiéd? Ha nincs, csinálj egyet! Legyél kreatív! Ez lehet egy kényelmes fotel, amelyet puha takaróval letakarsz, vagy az ágyad, amelyet kibélelsz párnákkal. Rakd a polcra a kedvenc fotóidat, könyveidet, CD-idet!

3. Gyertya. Mindig meghitt hangulatot varázsol, a fénye megnyugtat és elcsendesít. Válassz illatosat, hogy még fincsibb legyen!

4. Apropó, illat! Takaríts ki! Senki nem szeret egy kupis lakásban otthon lenni, ahol szanaszét hevernek a ruhák!

5. Papírt elő! Írd le, hogy mitől félsz. Legyél őszinte, senkinek nem kell megmutatnod, ez nem dolgozat. Ha kész vagy, tépd össze, és húzd le a WC-n! Ugye, hogy máris jobb?

Hogyan menj neki egy szabad szombat estének egyedül?

1. Először is teremts otthont magad körül. (Lásd a fentieket.) Ha jó érzéssel térsz haza, pihenni is jobban tudsz majd!

2. Kényeztesd magad. Tudtad, hogy a fürdődben is lehet saját spád? Néhány illóolaj, kellemes zene, és máris relaxálsz!

3. Bűnözz nyugodtan! Egész héten gyötröd magad, hogy tartsd a formád? Erre az estére vedd meg azt, amit igazán szeretsz, de csak sátoros ünnepeken engedélyezel magadnak! Legyen ez fagyi, süti vagy egy komplett mexikói menü!

4. Még mindig csak kilenc óra, és csörög a mobilod, hogy hol vagy? Legyél büszke arra, hogy ma magaddal törődsz! Ha tovább csörög, kapcsold ki. Jó, ha a barátaid is tudják: van olyan, hogy nem lehet téged zavarni…

5. Innentől szabad a vásár. Nézhetsz filmet, írhatod a blogodat, olvashatsz könyveket, magazinokat. Ha nagyon benne van a boogie a lábadban, pakold ki a ruhásszekrényt, az majd elfáraszt!

6. A cél az, hogy magadra figyelj, és tudatosítsd: egyedül lenni nem gáz! Mindenkinek jár a törődés. Ha te nem adod meg magadnak, akkor miért várod el másoktól? Na ugye.

Ha túl vagy az első estéden egyedül, másnap aludj, amíg bírsz. Nyugodtan hívd fel a lányokat, meséljék el, mi volt előző éjjel. Nem sok, ugye? Találkozott valaki a nagy szerelemmel? Ha igen, klassz, ez nem a te időd volt (még). Ha nem, akkor te is látod majd: semmiről nem maradtál le. Minden ugyanúgy történt, mint előző héten. És te? Te jól vagy. Köszönöd szépen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!