Életstílus

2009.05.14. 13:15

Ferences templom/Havas Boldogasszony temploma, Szeged

Az alsóvárosi Mátyás téren található a több mint 500 éves szegedi ferences templom és kolostor, ami a Pannonhalmi Bencés Főapátság után Magyarország második legrégibb, ilyen jellegű épületegyüttese.

Falán található Mátyás király bautzeni domborművének másolata, amit csupán a XX. században helyezték ide, a templomot ugyanis tévesen Mátyás-templomként is emlegették. Barokk tornya 1772-ben készült el, de sisakját csak 1827-ben tették föl.

A középkorban a templom köré temetkeztek, a legenda szerint itt került földbe Dózsa György feje is. A templomon belül is rengeteg legendára bukkanhatunk. Például itt látható a Szegedre oly' jellemző napsugárdíszes házoromzatok ihletője, a Szentháromságot jelképező háromszögbe zárt istenszem. A kriptában a török elleni harcban elesett osztrák tábornokok és várparancsnokok nyugszanak, közülük a leghíresebb József lotharingiai herceg (1759-1812), akit a szegediek hatalmas termete miatt szuszogó princnek neveztek. A sekrestyeajtón vonal és kezdetleges írás jelzi az 1879-es nagy árvíz szintjét. A templom mellett található a régi kolostor, a mai Ferences Hittudományi Főiskolát és rendházat, így nem ritka a csuhások látványa.

Az alsóvárosi ferences templomról mondták:
A magyar gótikus építészet egyik legérettebb alkotása – írja róla Bálint Sándor (1904-1980), néprajzkutató és művészettörténész, „a legszögedibb szögedi", akinek bronz mellszobra a templom előtti téren áll, és akinek a nevét a templom 2005-ben avatott új harangja viseli.

A templomon belül is rengeteg legendára bukkanhatunk. Fotó: Frank Yvette (Fotógaléria)


Megközelítés:
A Mátyás térre a vasúti Nagyállomástól egyenesen vezet a Szent Ferenc utca, kb. 5 perc sétával érhető el onnan. A belvárosból (az Aradi vértanúk teréről) a Szentháromság utca vezet oda, gyalog 15-20 perc.

Nyitvatartás:
Hétfőtől vasárnapig minden nap 9-12 és 14-17 óra között, kivéve a szentmisék és szertartások időtartama alatt, melyeken szintén szabad a részvétel mindenki számára, aki a lelki feltöltődésért látogat el.

Árak:
A belépés ingyenes.

Honlap:
Szegedi ferencesek 
A templomról bővebben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!