jó megoldás

2020.05.31. 08:45

Gazdaságos fűtés? Hőszivattyúval lehetséges!

A hőszivattyút azoknak találták ki, akik környezettudatosak, érdeklődnek a korszerű technológiai megoldások iránt és legfőképpen spórolni akarnak a rezsin.

Forrás: Shutterstock

Az ingatlanbazar.hu összeállításából kiderül, miért éri meg hőszivattyút vásárolni.

Földben, vízben, levegőben

A hőszivattyúk egyik fontos tulajdonsága, hogy a természetben megtalálható és ingyen elérhető energiákat hasznosítják, ezért napjaink leggazdaságosabb, leghatékonyabb és legkörnyezettudatosabb fűtési, hűtési, illetve melegvízkészítési megoldásának tekinthetők.

Hatékony és környezettudatos megoldás a hőszivattyú
Fotó: Shutterstock

Hőnyerő közegük lehet levegő, víz vagy a talaj (utóbbihoz talajszondák telepítése szükséges, amely hatóságiengedély-köteles folyamat, szemben a gyorsan és egyszerűen telepíthető levegő-víz hőszivattyúkkal).

A hőszivattyú technológia lényege a hűtőgép működési elvének a fordítottja: a hűtőgép a készülék belsejében található meleg levegőt szállítja a készüléken kívülre, a hőszivattyú a külső környezetből vonja ki a hőt és szállítja azt az épület belsejébe. A talaj, a talajvíz vagy a légkör hőjét elnyeli a hűtőközeg, majd a kompresszió után kibocsátja.

A rendszer nyáron hűtésre is használható: ilyenkor a hőenergia az ellenkező irányba áramlik, a hőt elvonja a tértől és a levegőbe, vízbe, talajba juttatja. Kiválóan alkalmazható új építésű vagy felújítás alatt álló, sőt energiatakarékos házakhoz is, persze arra gondolni kell, hogy a rendszer kültéri egységének és a hőleadó csőrendszer kiépítéséhez elegendő hely álljon rendelkezésre.

Csökkenti a fogyasztást

A COP tényező a hőszivattyú legfontosabb jellemzője. A megújuló energiaforrásokból származó hő előállításakor 1kW elektromos energia 3 kW – 5 kW fűtőteljesítményt eredményez. Ezért a hőszivattyús rendszerek 3-5-ször hatékonyabbak a fosszilis tüzelőanyagot használó kazánoknál. Mivel a hőszivattyú a környezeti hőt hasznosítja, megújuló energiával működik, vagyis csökkenti az energiafüggőséget. Növekvő népszerűségüket éppen ennek köszönhetik – még a hideg skandináv országokban is.

Kíméli a környezetet

Egyes prémium, levegő-víz hőszivattyús termékek már a korszerű R-32 hűtőközegnek köszönhetően elenyésző mennyiségű széndioxidot bocsátanak ki, ezért környezettudatos megoldást nyújtanak még alacsony környezeti hőmérsékletben is és ilyen módon a kívánt energiamennyiség – egyes típusok – akár 80 százalékát is fedezni tudják. A fennmaradó 20 százalékot többnyire elektromos áram fedezi. Remek megoldás lehet padlófűtés, illetve alacsony hőmérsékletű radiátorok kiépítésekor.

Az ingatlanbazar.hu megtudta, vannak olyan típusok, amelyek bárhonnan könnyedén szabályozhatók applikáció segítségével, nagy teljesítményűek, legjobb szezonális hatékonyságot kombinálják a legtakarékosabb üzemelés mellett. De akkor sem kell félni, ha odakint – 25 Celsius fok van, mert még így is garantáltan működőképesek. Ezek beltéri egységei meglepően kicsi helyigényűek, ezért konyhabútorba vagy háztartási helyiségbe, mosókonyhába vagy kamrába is könnyedén elférnek, ráadásul nagyon egyszerűen telepíthetők és üzembe helyezhetők.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!