Életstílus

2007.10.17. 16:19

Gyilkolni akart Karafiáth Orsolya, de inkább regényt írt

El akarta tenni láb alól egykori szerelmét Karafiáth Orsolya költőnő. Végül inkább egy regényben gyilkolta meg a férfit. Kiderítettük, hogy kiről van szó.

Gonda Zsuzsa

Gyilkosságot tervezett Karafiáth Orsolya, de végül inkább könyvet írt. A húga segítségével akarta megölni egykori szerelmét egy fürdőkádban. A munkát végül mással végeztette el – tizenkét nőt kevert gyanúba a Maffiaklub című szerelmi krimiben. Minderről szegedi felolvasóestjén beszélt, ahol arra is célzott: az áldozat, aki az életben megmenekült, de a regényben nem, aznap szintén Szegeden tartózkodik. Kiderítettük, hogy kiről van szó: a Szenteshez kötődő Cserna-Szabó András íróról.

– András tudja, hogy meg akarta ölni? – kérdeztük Orsolyától, aki szerint Cserna-Szabó tudja, de nincs jelentősége, mert a nagy indulat már elmúlt, hiszen a kapcsolatuk hét éve véget ért. A viszonyuk azonban most sem felhőtlen, de nem is rossz – fogalmazott.

A költőnő mostani kapcsolatában is indulatos. Legát Tiborral hét éve minden évben szakítanak, aztán újra kibékülnek.

– Szegényt már leöntöttem éjszaka hideg vízzel, késsel kergettem, hamutartóval csaptam fejbe – mesélte a Kézi-Chopin egykori énekeséről. Ettől a felsorolástól alig jutottunk szóhoz, ezért az ország legismertebb költőnője megmagyarázta: Tibor megérdemelte a szokatlan bánásmódot, egyrészt mert megkérte, hogy mosogasson el, másrészt mert megbámult egy másik nőt. Orsolya egyébként a kedves, csendes férfiakat szereti, ő tehát elhagyná a zenészt, ha agresszívan viselkedne.

A régi szerelemről egyébként azért regényt, és nem verset írt, mert nemcsak Cserna-Szabót, hanem barátait, családját, ismerőseit is meg akarta örökíteni „élete egyetlen regényében". A címadó maffiaklub valóban létezett, barátnőivel játszották a nyomozójátékot. A könyv ihletői közül azonban nem mindenki tudta, hogy szereplő lesz. Az a fiatalember például, akinek szerelmeslevelei olvashatók a regényben, megsértődött.

– Az Élet és Irodalomban megjelent egy részlet a regényből, amelyben egészen konkrét, valódi szerelmes levelekből idézek. Nem változtattam semmit, csak a nevet. A fiú, akitől kaptam – azóta megnősült –, újabb levelet írt nekem: „vettem egy Élet és Irodalmat. Elolvastuk a feleségemmel. Nagyon szépen köszönöm."

Orsolya nemcsak leveleket, de naplórészleteket és rögzített beszélgetéseket is felhasznált a tizenként nőről és a meggyilkolt férfiról szóló írásban.

– Igyekeztem megváltoztatni a szereplőket, de a regény dokumentumokból áll. Akik magnóra mondták, azok tudták, hogy mi készül, de volt, akit rejtetten vettem fel. Azok nyilván nem annyira örülnek.

A Maffiaklub című szerelmi krimi a jövő év elején jelenik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!