Életstílus

2015.02.11. 18:22

Ha ő beteg, mi is rosszul érezzük magunkat

Egészség - Mozgása alapján, titokban elemezték Vlagyimir Putyin elmeállapotát az amerikai védelmi minisztérium szakértői. Az orosz elnök egészsége világszerte közügy lett, bár ő ennek valószínűleg nem örül. Másokat nem zavar ez a fajta nyilvánosság, élni is szoktak vele. Angelina Jolie különleges műtéte óta jóval többet foglalkozik a sajtó a nőket érintő daganatos betegségekkel.

Bakos András

„Vlagyimir Putyin Asperger- szindrómában szenvedhet." Ez a talányos megállapítás az amerikai védelmi minisztériumnak dolgozó szakértőktől származik. 2009-ben és 2011-ben elemezték az orosz elnök mozgását filmfelvételek alapján. Ez fantasztikusan hangzik, de van tudományos alapja. Ilyen analízissel először a magyar Lábán Rudolf és brit tanítványa, Warren Lamb foglalkozott.

Szerintük az ember mozgása, mint a DNS-e, egyedi. Testtartása, gesztusa, beszéde alapján meg lehet ismerni gondolkodását, állítólag az is megállapítható, hogy igazat mond-e. A Pentagon kutatócsoportja 1973 óta tanulmányozza így más országok vezetőit, és próbál következtetéseket levonni jövőbeni lépéseikkel kapcsolatban. A Putyin-vizsgálat dokumentumait a USA Today című napilap ismertette, miután hozzájutott azokhoz, a tájékoztatás szabadságát előíró törvényre hivatkozva. A diagnózis azért fogalmaz feltételes módban, mert biztosat csak akkor lehetne mondani, ha Putyint tényleg megvizsgálhatnák. Az Asperger-szindrómáról azt írja a lexikon, hogy az autizmus enyhe formája. Az illető nyelvi fejlődése normális, intelligenciaszintje átlagos vagy magasabb, ezért nagyon nehéz felismerni, hogy aspergeres.

Az archív felvételen Vlagyimir Putyin szabadságán egy hegyi tóban úszik. Fotó: MTI/EPA/Alexei Drizhinin

Az archív felvételen Vlagyimir Putyin szabadságán egy hegyi tóban úszik. Fotó: MTI/EPA/Alexei Drizhinin
Putyinról most olyanokat is írnak a vizsgálat kapcsán, hogy „neurológiai fejlődésében a csecsemőkorában jelentős szakadás következett be", „egy mély, régi, mélyreható veszteségről" lehet szó, „amellyel megtanult megbirkózni, méghozzá nagyszerűen". Az Egyesült Államokban, ha állami vezetők egészségi állapotáról van szó, nincsenek tabuk, és nem számít, hogy a most nyilvánosságra hozott információ Oroszországban sértené-e a törvényt. „Ekkora hülyeséget nem is érdemes kommentálni" – ezt mondta [namelink name="Dimitrij Peszkov"], Putyin szóvivője, amikor egy orosz újságíró arról kérdezte, tényleg aspergeres-e az elnök.

– Egy ember betegsége magánügy, sőt a magyar törvények szerint minősített adat – mondja a jogi helyzettel kapcsolatban [namelink name="Bacsek György"] ügyvéd. – De egy ország elnökének – pláne pszichiátriai! – betegsége nem az. Mint egy európai ország polgárainak, jogunk van tudni, hogy vajon az orosz végrehajtó hatalom első számú közjogi méltósága, akitől gazdaságilag és politikailag is függünk, alkalmas-e a feladata végrehajtására, és ami a fő, mindig alkalmas-e. Nem kell-e arra számítanunk, hogy alkalomadtán a betegsége miatt ránk nézve káros döntést hoz. Szóval Oroszország elnökének egészségi állapota – álláspontom szerint – közérdekű információ.

Angelina Jolie

Angelina Jolie
Az ismert emberek – főleg zenészek, színészek – betegségét, szépészeti műtéteit taglaló írások a globalizált sajtó révén mindenhová eljutnak. Az olvasók fogadókészsége, érzései azonban eltérők. A kilencvenes évek elején a szegedi egyetem újságíró-iskoláján [namelink name="Kepes András"] olyan, épp akkor futó amerikai televízióműsort mutatott be kivetítőn, amely szexuális zavarokkal foglalkozott. Ebben férfiak, nők szembenézve a kamerával, részletesen elmondták a problémáikat. Ez a fajta nyíltság ott természetes, mifelénk inkább szokatlan.

Az azért világszerte nagy figyelmet keltett, amikor 2013-ban a híres színésznő, [namelink name="Angelina Jolie"] megírta a New York Timesban, hogy masztektómia műtétre vállalkozott. Eltávolították a mellének egy részét, majd helyreállító operációk következtek. Jolie azért döntött így – párja, [namelink name="Brad Pitt"] támogatásával –, mert a szűrővizsgálat azt állapította meg, hogy 87 százalék eséllyel alakulhat ki nála mellrák, és 50 százalék a valószínűsége annak, hogy később petefészekrákja lehet. Nagynénje nem sokkal azelőtt hunyt el mellrákban. A színésznő az operációk után először a Budapesten is forgatott World War Z című film premierjén jelent meg kamerák előtt. A nyilvánosság előtt vállalt preventív műtétsorozat hírének figyelemfelhívó, ismeretterjesztő hatása lett. A magyar sajtót is érdekelni kezdte, nálunk hány ember lehet ilyen módon érintett, és tényleg érdemes-e így megelőzni a bajt. Kiderült, hogy a tb akkor támogatja a speciális szűrővizsgálatot, ha felmerül, hogy az emlőrák öröklődhet a családban.

Orbán Ausztriában

A Putyinnal kapcsolatos távdiagnózisról a negyvenévesnél idősebb kelet-európai olvasónak eszébe juthat, hogy volt mifelénk olyan világ, amikor – történetesen orosz hatásra – a pszichiátriát a politika szolgálatába állították. Aki „túlzott igazságérzete" miatt összetűzésbe került a hatalommal, egyszer csak elmegyógyászati vizsgálaton találhatta magát, intézetbe került. Sok egyébbel együtt talán ez a körülmény is hozzájárult ahhoz, hogy mifelénk a tisztségviselők egészségi állapota nem vált nyílt vitatémává. Az Orbán Viktor miniszterelnök állítólagos ausztriai gyógykezeléseiről szóló, gesztusait elemző írások tavaly az Amerikai Népszaván kívül szinte csak a közösségi oldalakon jelentek meg. A hagyományos médiában ennek nem volt visszhangja.

Ám az esetek többségében nem a szülőktől örökölt hibás gén okozza a betegséget. Pénzért jó néhány helyen bárkinek elvégzik már ezt a vizsgálatot és a műtétet is. Az Éva magazin részletesen megírta, hogyan zajlik a beavatkozás, mekkora a kockázata, hogyan gyógyulnak a hegek. Az Origo szerint Amerikában sokan akkor is elvégeztetik a műtétet, ha orvosilag nem feltétlenül indokolt, de nálunk is egyre többen vállalkoznak rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!