Életstílus

2008.12.08. 20:12

Halált is okozhat a karácsonyi ajándék

Úszógyertya hungarocellből, hőre olvadó hajszárító - csak pár példa az idén betiltott árukból. A fogyasztóvédelmi hatóság idén eddig 158 terméket minősített veszélyesnek.

A jó hír az, hogy ez kevesebb, mint amennyit tavaly találtak, és csökken a veszélyes játékok aránya is. Viszont a forgalomból visszavonás időbe telik, így lehet, hogy ezek még kaphatók valahol - számolt be az RTL Híradó.

Az RTL Híradó stábja olyan tárgyakat gyűjtött össze, amelyeket idén tiltott be a fogyasztóvédelmi hatóság, mert veszélyesek lehetnek. Megütheti az áram azt, aki a betiltott áruk listáján szereplő hajsütőt, karácsonyi égősorokat vagy lámpát használja. De van rosszabb is: az egyik hajszárító valósággal elolvadt a teszteléskor.

Egy gyerekeknek készült felsőt pedig azért vontak be, mert túl hosszú volt a zsinórja, így nem felelt meg az uniós előírásoknak. Így a gyerek akár meg is fojthatja magát vele. Idén a legtöbb gond a csecsemő és gyerekruhákkal volt.

Tavaly még a játékok vezették a veszélyes áruk listáját. Most nemcsak a sorrend változott, de a lista is rövidebb lett. Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője elmondta, hogy szerencsére az olyan hibák, és olyan problémák, amelyeket a vásárló nem tud észrevenni például egy PVC játékban egészségkárosító anyag, azok egyre inkább, a hatósági tiltás ellenére is eltűnnek. A kereskedelemben nagyságrendekkel kevesebb van már ilyen, mint volt az elmúlt években.

Idén eddig 158 terméket kellett bevonni, nagyjából 30-al kevesebbet mint tavaly. A szakember szerint ezt nemcsak a sűrűbb ellenőrzés, hanem az ázsiai áruk szigorúbb vámvizsgálata eredményezi. Ugyanis többnyire ezek között találnak egészségre káros, és balesetveszélyes termékeket.

A betiltott, piacon árult termékeket nehéz mind visszagyűjteni, így előfordulhat, hogy ezek még most is kaphatók - hangzott el az RTL Híradójában.

Címkék#karácsony

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!