Ezeregy meleg ebéd

2020.05.15. 09:00

Helyi vendéglősök fogtak össze a nélkülözőkért Székelyudvarhelyen (videó)

Felváltva főznek a járványhelyzet miatt bezárt vendéglátósok Székelyudvarhelyen azoknak, akik az első vonalban dolgoznak a vírus megfékezéséért, valamint azoknak, akik ezekben a hetekben a megszokottnál is többet nélkülöznek. Ezeregy meleg ebéd címszóval minden vasárnap felváltva készítenek el 1001 adag kiadós ebédet.

„Vetési Nándor vagyok a Karitásztól. Hoztam egy meleg ebédet, kettőt pontosabban. Jól vannak, van mit enni? Vagyogat, kikerül? A jövő héten is hozunk egyet-egyet” – mondja a közszolgálati tévé Kárpát-medence című határon túli magazinműsorának kamerája előtt egy idős asszonynak a Gyulafehérvári Karitász székelyudvarhelyi munkatársa, aki két adag töltött káposztával lepte meg az erősen szűkölködő családok jegyzékében szereplő idős házaspárt.

Az ebédet a város egyik éttermében főzték, a tulajdonos kezdeményezésére ugyanis karitatív akció indult Székelyudvarhelyen. A helyi vendéglősök minden vasárnap felváltva főznek az egészségügyi dolgozóknak és a rászorulóknak.

„Hagyományos receptet követtünk, amelyhez sertéshúst használtunk, ehhez fűszerként csombort, kaprot és fokhagymát tettünk, és ami a legfontosabb, hordós káposztába volt betöltve ez az egész” – árulja el a receptet Balázs Hunor szakács.

Trucza Adorján ötletgazda, a Páva étterem tulajdonosa szerint a felhívásra a székelyföldi város legnagyobb élelmiszerkereskedője is készséggel biztosította az alapanyagokat, a jótékonysággal pedig az elkeseredett vendéglátósok is erőt meríthetnek a járvány utáni újrakezdéshez.

„Felelősek vagyunk egymásért. Mindenki meg van ijedve, de azt gondolom, hogy az ijedtségen túl jó, ha gondolunk másokra is. Akkor leszünk igazán biztonságban közösségi szinten, ha most ebben a nehéz periódusban nem feledkezünk meg azokról, akik veszélyeztetettek nem csak egészségügyileg, hanem szociálisan is” – magyarázza Vetési Nándor.

Az első ezeregy adag vasárnapi ebéd jelentős részét a helyi kórházba, a rendőrségre és a tűzoltóságra vitték. Önkormányzati képviselők, ifjúsági szervezetek és önkéntesek segítettek a kiszállításban, egyszóval a székelyföldi kisváros egy emberként fogott össze. Nem először.

„Ez benne van az udvarhelyi lélekben, hogy amikor baj van, segítünk egymásnak. Ez a projekt kitűnő példa arra, hogy amikor rászoruló embereken kell segíteni, az egész város megmozdul. Az elmúlt 30 évből sok civil sikertörténetet tudhat maga mögött Székelyudvarhely, amelyet nem csak országos, de akár nemzetközi szinten is jegyeznek” – árulja el Derzsi László, a helyi RMDSZ-szervezet elnöke.

A példás közösségi összefogás hagyományát rendszeresen erősítik a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány nemzetközi hírű programjai is. A szervezet a mostani rendkívüli helyzetben szintén emberek ezreit tudta megszólítani és adakozására ösztönözni őket a helyi kórház javára. Így sikerülhetett több millió euró értékben védőfelszereléseket és orvosi eszközöket vásárolni a székelyföldi városban.

„Udvarhely gyorsan reagál a megváltozott helyzetekre, odafigyel arra, hogy mi a teendő. Megkérdezzük egymást, visszajelzünk egymásnak, ezért bizakodom, ha valóban a nagy közösséget fogja jellemezni az, amit munkánk során tapasztalunk, akkor itt nem lesznek komoly problémák” – bizakodik Csáki Rozália, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány vezetője.

A békeidőben gyakran megtapasztalt önzetlen segítségnyújtás manapság még inkább szembetűnő a székelyföldi magyarság körében. Olyanok is igyekeznek tenni a közösségért, akik maguk is nehéz helyzetbe kerültek, hiszen mindig lesznek családok vagy közösségek, akik még nagyobb bajban vannak, akiknek éppen egy tál meleg étel jelenti a legjobbkor jött segítséget.

Borítóképünk kivágás a fenti videóból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!