típusok

2020.09.21. 11:01

Hogyan válasszunk konyhai elszívót?

A szokásainktól is függ, melyik számunkra a legideálisabb.

Forrás: Shutterstock

A sütés-főzés közben keletkező pára és illatok eltávolításáról gondoskodik a páraelszívó, amelynek köszönhetően a kellemetlen szagok nem ragadnak meg bútorainkon. A Lakáskultúra cikke megmutatja, melyik számunkra a legideálisabb.

Amilyenek a szokásaink, olyan az elszívónk

A teljesítményt a főzési szokások alapján válasszuk ki. Aki mindennap főz, annak célszerű nagyobb teljesítményű gépet vásárolnia. A kiindulási pont az átlagos, 60 cm széles fali elszívó teljesítménye, ami 400-550 m3/óra.

Mekkorát válasszunk?

A megfelelő teljesítményhez először a helyiség nagyságát kell kiszámolni, mivel elszívót minimum 6-szoros, maximum 12-szeres légcseréhez veszünk, és a kapott terület nagyságát szorozzuk 6-tal, illetve 12-vel.

Figyelembe kell venni a főzőlap méretét, elhelyezkedését, hiszen ettől függ, hogy a falra kerül vagy a mennyezetről lóg le az elszívó. Legalább akkora legyen, mint a főzőlap, de jobb, ha kicsit szélesebb.

Kapható kihúzható, bútorba szerelt, falra erősített kürtős, sarokba, alsó szekrénybe és saját kürtőbe épített szigetelszívó is. Önmagában nem elég a nagy teljesítmény, a kivezetést is szakszerűen kell megoldani. Az elvezetőcső 15 cm átmérőjű, és 2-3 m-nél nem lehet hosszabb.

Típusok

Ha nincs mód légkivezetéses, azaz kürtős készülék bekötésére, választhatunk belső keringetésűt. Ez a készülék is elszívja a főzésnél keletkező gőzt, illetve a szagok egy részét. Ha valakit a pára nem zavar, vehet aktív szénszűrős típust, amelyben egy szűrőpárna köti le a szag- és zsírmolekulákat. Kapható zsír- és szénszűrő-telítettségjelzővel.

A külső motoros elszívók kis zajjal működnek, a motor akár a tetőtérben is elhelyezhető. A látvány szempontjából áttörést jelentett, amikor megjelentek a pultba süllyeszthető elszívók, hiszen ezek használaton kívül szinte láthatatlanok.

Már kapható a főzőlappal összeépített, pultba süllyeszthető készülék is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!