Fotó: Shutterstock

Hogyan válasszunk konyhai elszívót?

A szokásainktól is függ, melyik számunkra a legideálisabb.

A sütés-főzés közben keletkező pára és illatok eltávolításáról gondoskodik a páraelszívó, amelynek köszönhetően a kellemetlen szagok nem ragadnak meg bútorainkon. A Lakáskultúra cikke megmutatja, melyik számunkra a legideálisabb.

Amilyenek a szokásaink, olyan az elszívónk

A teljesítményt a főzési szokások alapján válasszuk ki. Aki mindennap főz, annak célszerű nagyobb teljesítményű gépet vásárolnia. A kiindulási pont az átlagos, 60 cm széles fali elszívó teljesítménye, ami 400-550 m3/óra.

Mekkorát válasszunk?

A megfelelő teljesítményhez először a helyiség nagyságát kell kiszámolni, mivel elszívót minimum 6-szoros, maximum 12-szeres légcseréhez veszünk, és a kapott terület nagyságát szorozzuk 6-tal, illetve 12-vel.

Figyelembe kell venni a főzőlap méretét, elhelyezkedését, hiszen ettől függ, hogy a falra kerül vagy a mennyezetről lóg le az elszívó. Legalább akkora legyen, mint a főzőlap, de jobb, ha kicsit szélesebb.

Kapható kihúzható, bútorba szerelt, falra erősített kürtős, sarokba, alsó szekrénybe és saját kürtőbe épített szigetelszívó is. Önmagában nem elég a nagy teljesítmény, a kivezetést is szakszerűen kell megoldani. Az elvezetőcső 15 cm átmérőjű, és 2-3 m-nél nem lehet hosszabb.

Típusok

Ha nincs mód légkivezetéses, azaz kürtős készülék bekötésére, választhatunk belső keringetésűt. Ez a készülék is elszívja a főzésnél keletkező gőzt, illetve a szagok egy részét. Ha valakit a pára nem zavar, vehet aktív szénszűrős típust, amelyben egy szűrőpárna köti le a szag- és zsírmolekulákat. Kapható zsír- és szénszűrő-telítettségjelzővel.

A külső motoros elszívók kis zajjal működnek, a motor akár a tetőtérben is elhelyezhető. A látvány szempontjából áttörést jelentett, amikor megjelentek a pultba süllyeszthető elszívók, hiszen ezek használaton kívül szinte láthatatlanok.

Már kapható a főzőlappal összeépített, pultba süllyeszthető készülék is.

Borítókép: illusztráció

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Akár tíz évig is velünk maradhatnak az eldobált csikkek
Szűk családi körben temették el Diego Maradonát (képek)
Az ottani szokásoknak megfelelően még csütörtökön eltemették Diego Maradonát. Három napos gyászt hirdettek Argentínában, de a család kérésére csak egy napra ravatalozták fel.
Novák Katalin: patrióta megközelítés nélkül nem lehetünk sikeresek
A családokért felelős tárca nélküli miniszter elárulta, mit jelent számára a hazaszeretet.
Újabb hazai egyetemmel bővíti együttműködéseit a Huawei
A kínai óriásvállalat az Óbudai Egyetemmel kötött hosszú távú megállapodást.
6393 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 135 beteg
Nyolcról tízre nőhet a modellváltó egyetemek száma
A felsőoktatás további korszerűsítése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiemelt figyelemmel kíséri a modellváltó egyetemek működését.
Végleg lezárulhat a vörösiszapper
Tíz évvel az ország legnagyobb ipari katasztrófája után pénteken véglegesen lezárul a Kúrián az elítéltek felülvizsgálati eljárása.