2020.06.23. 12:40
Így lesz igazán ropogós a sült szalonna
Rutin konyhai műveletnek tűnik, az eredmény mégis gyakran kiábrándító. De könnyen el is kerülhető, elég néhány dologra odafigyelni.
Forrás: Shutterstock
Szendvicsbe, hamburgerbe, rántotta mellé vagy akár salátába – a bacon szinte minden formában mennyei – olvasható a Vasárnap Reggel cikkében. De néha előfordul, hogy a vágyott ropogós, mégis húsos bacon helyett néhol égett, néhol nyers, olajos szalonnát szedünk ki a serpenyőből. Ha azonban elkerüljük a következő bakikat, garantált a tökéletes íz és állag!
Ha a bacont forró serpenyőbe tesszük, akkor előfordulhat, hogy egyenetlenül fog átsülni. Lesznek részek, ahol fekete lesz, míg máshol szinte nyers marad. Ebben az esetben a kulcs a türelem!
Mindig hideg serpenyőben, alacsony hőfokon kezdjük el sütni a szalonnát.
A szalonnában lévő zsír hosszabb ideig megtartja a hideget, ezért később kezd el főni, ha a sütés előtt csak néhány perce szedtük ki a hűtőből.
Ezt elkerülendő a sütés előtt 15-30 perccel vegyük ki a szalonnát a hűtőből! A legjobb, ha akkor tesszük bele a serpenyőbe, ha már szobahőmérsékletű.
Nem árt tudni, hogy a szalonna könnyen, akár néhány másodperc alatt is odaéghet, ha nem figyelünk rá oda.
Tipp: Ha a bacon szépen megbarnult, akkor vegyük alacsonyra a hőfokot és hallgassuk a sercegést! Ha már nem serceg, akkor eljött az ideje annak, hogy kivegyük őket a serpenyőből, különben hamarosan feketére sülnek.