Íme félmillió évnyi élettapasztalat tanulsága

Mi a legfontosabb az életben? Mi tesz boldoggá? Ezekre a kérdésekre keresték a választ Magyarország első életbölcsesség kutatásában.

Mi a legfontosabb az életben? Mi tesz boldoggá? Erre a kérdésre kereste a választ a NaturComfort Kft., Magyarország első életbölcsesség kutatásában, mely 8600 magyar ember, több mint ötszázezer évnyi élettapasztalatát vizsgálta.

Mi a legfontosabb az életben

Egészség, család, szeretet. Ez a három legfontosabb dolog az életben félmillió évnyi élettapasztalat tanúsága szerint

– mondta Polgári Erika, a felmérést végző NaturComfort Kft. ügyvezetője.

A válaszadók 72%-a véli úgy, hogy a legfontosabb az egészség. A család 62%, a szeretet 42% szerint a legfontosabb. A pénz, illetve a jólét csak az ötödik, a munka pedig csak a tizedik legfontosabb az életben.

Az eredmény összefüggésben van a válaszadó nemével és életkorával. A férfiak számára mind az anyagiak, mind pedig a munka többet nyom a latban, mint a nőknél, ami nem meglepő. Annál váratlanabb eredmény, hogy minél idősebb valaki, az egészség és az anyagi dolgok egyre kevésbé számítanak, viszont a békesség és a türelem jelentősége pedig egyre jobban. 

Ami fontos, nem feltétlen boldogít

Nem feltétlen az tesz boldoggá, amiről úgy gondoljuk, hogy fontos. Míg a válaszadók szerint az egészség, család és szeretet a legfontosabb az életben, addig boldoggá a kapcsolatok révén lesznek

– mondta Polgári Erika. 

Ugyanis a válaszadók által leggyakrabban említett három tényező a kapcsolatokkal függ össze: szereteted adni és kapni, tartozni valakihez, szerető család, gyerekek, unokákkörében lenni.

A kapcsolatok mellett az egészség a válaszadók 26%-ának befolyásolja a mindennapi boldogságát. 22% szerint pedig az apró örömök jelentik a mindennapi boldogság titkát. És mi sem bizonyítja jobban, hogy a pénz nem boldogít, hogy csak elvétve szerepel a válaszokközött.

A legszebb pillanatok az életben

 Az élet legszebb pillanata a gyermek születése, a nők és a férfiak számára is. Azonban a kérdés erősen nemfüggő. A gyermek születése a nők 40%-ánál az élet legszebb pillanata, míg a férfiaknál 29% vélekedik így. Ezt követi a szeretteinkkel közösen megélt élmény (14%), mint például egy közös karácsony, utazás, vagy valami nagy eredmény megünneplése.

Jelentősen eltér a nők és férfiak harmadik legszebbként említett életeseménye: míg a nőkéletének harmadik (6%) legszebb pillanata, amikor megtudták, hogy babát várnak, a férfiaknak az, amikor megismerkedett a párjával. 11% jelölte ezt a választ, míg a nők csak 3%-a.

Mit jelenti a boldogság? Az attól függ

Hogy mit értenek az emberek boldogság alatt, összefügg az iskolai végzettséggel és a lakhellyel. Minél magasabb a válaszadó iskolai végzettsége, annál inkább a harmónia jelenti a boldogságot. Ellenben ahogy csökken az iskolai végzettség, úgy egyre inkább az egészség jelenti a boldogságot.

A szeretet mindenkinek egyformán fontos, függetlenül az iskolai végzettségtől. Azonban az igencsak meglepő, hogy az alapfokú végzettségű válaszadók kétszer annyian azonosítottáka boldogságot a családdal, mint a felsőfokú végzettségűek.

Emellett a boldogság értelmezése a válaszadó lakóhelye szerint is összefüggéseket mutat: minél nagyobb a település, annál valószínűbb, hogy a harmónia jelenti a boldogságot.

Érdekes összefüggés, hogy az iskolai végzettség és a lakhely méretének a növekedésével együtt gyengül a család és a kapcsolatok szerepe. Ez egyrészt utal arra az ismert tényre, hogy a városokban nagyobb fokú az elidegenedés, másrészről, hogy az iskolai végzettséggel arányosan nő a személyiség autonóniája

– mondta Polgári Erika.

De megbántam…

Nem törődtem eleget magammal – ezt bánták meg a legtöbben a válaszadók közül. Emellett azt, hogy halogattak és bátortalanok voltak, ezért elszalasztották a lehetőségeiket, valamint, hogy többet kellett volna tanulniuk és az egészségükkel törődniük.

A tanulás és egészség dolgában jelentős az eltérés az iskolai végzettség szerint. Minél alacsonyabb a végzettség annál nagyobb a megbánás, hogy bár többet tanultam volna, és törődtem volna többet az egészségemmel.

500 ezer évnyi élettapasztalat esszenciája

Polgári Erika elmondta, hogy a felmérés során megkérdezték a válaszadókat, hogy mit tanácsolnának a mai fiataloknak. Íme 8600 ember 5 legfontosabb tanácsa az életre:

 1. Légy kitartó, bátor. Küzdj az álmaidért és ne félj a változástól, az ismeretlentől. Ragadd meg a lehetőségeidet.
   
 2. Tölts több időt azzal, aki fontos számodra. Legyetek szeretettel, tisztelettel, türelemmel egymás iránt.
   
 3. Gondolkodj pozitívan. Becsüld meg, amid van, és ne légy elégedetlen.
   
 4. Figyelj az egészségedre.
   
 5. Tanulj, olvass, tapasztalj.

Módszertan
Online, önkitöltős kérdőíves kvantitatív kutatás, egy- illetve többválaszos, zárt, valamint nyitott kérdésekkel. Mintavétel ideje 2017. November-2018. február. Elemszám 8600 fő. Az elemzés statisztikai módszerekkel történt, a kutatás eredménye nem reprezentatív. 

A NaturComfort Kft.

A NaturComfort Kft. egy nyíregyházi székhelyű, natúr kozmetikai termék és étrendkiegészítő gyártó és forgalmazó vállalkozás. A vállalkozás által gyártott és forgalmazott Magyar Családi Balzsam 2017-ben Magyar Termék Nagydíjat nyert. A vállalkozás Magyarországon kívül Romániában és Szlovákiában van jelen. Honlap: NaturComfort.hu