Életstílus

2012.11.03. 19:52

Jakupcsek Gabriella: Nem programszervező, inkább hárító anyuka vagyok

Jakupcsek Gabriella olyannyira szereti a színházat, hogy egy jó előadás kedvéért akár külföldre is hajlandó elutazni. A 49 éves műsorvezető, újságíró idén nyáron sok időt tudott eltölteni négy éves kislányával, Emmával. Elmondta: ezek az időszakok nagyon fontosak egy gyermek életében. Huszonéves fiaival – Bálinttal és Marcellal – is minden nap találkozik. Sőt, akár olyan zenei fesztiválokra, mint a Sziget vagy a Volt is elkíséri a fiatalokat.

Kancsár Tímea

– Nemrég az Armel Operaverseny kísérőprogramjaként beszélgetésre invitálta Vágó Istvánt. Milyen a „kapcsolata" az operával?

– A fesztivál első pillanatától kezdve patrónusa vagyok. Számomra az opera nagyon régi szerelem, és azt gondolom, aki kötődik hozzá, az mindvégig hűséges marad. Annyira nem értek a műfajhoz, hogy szakmai beszélgetésbe beleártsam magam. Amikor leülök valakivel beszélgetni, akkor az apropón kívül az is érdekes, hogy ki hol tart az életében. Ez is egy alkalom arra, hogy az emberek találkozzanak egymással.

Jakupcsek Gabriella: Nem programszervező, inkább hárító anyuka vagyok. Fotó: RTL Klub/Sajtóklub (galéria)


– Valószínűleg már több tucat beszélgetés lezajlott Vágó István és ön között. Nehéz beszélgetőtárs?

– Az is nehéz interjúalany, aki nehezen beszél, de az is aki irányító. [namelink name="Vágó István"] pedig egész életében ahhoz szokott, hogy irányítson, tehát vele nem olyan egyszerű beszélgetni. Ő ugyanis monologizál. Közbe kell szólni a mondandójának, és megpróbálni átvenni az irányítást. Azt gondolom, hogy hozzám hasonlóan ő is azért jön el az operafesztiválra beszélgetni, mert kíváncsi, nyitott ember.

– Fel kell készülnie egy ilyen beszélgetésre?

– Egy kicsit igen, de nem Vágóból. Utánanézek, hogy a különböző műfajok iránt miképpen érdeklődik. Inkább csak azért olvasgatok zenét elemző anyagokat, hogy ráhangolódjak a feladatra. Az opera csak hívószó, de ilyenkor bármi szóba kerülhet.

– Olyannyira szereti a színházat, hogy egészen távoli országokba is képes elutazni az élményért.

– Európába előszeretettel járok színházba, Amerikába kevésbé – nem az én világom. Másfél hónappal ezelőtt ültem végig a vidéki színházak fesztiválját, amelyhez a Thália Színházban zsűritagnak kértek fel. Végignéztem az ország 14 színházából a különböző előadásokat. Nagyon tanulságos és megtisztelő élmény volt számomra. Nyolc napig napi két előadást láttam, úgyhogy most mondhatom: képben vagyok.

Jakupcsek Gabriella: Nem programszervező, inkább hárító anyuka vagyok. Fotó: RTL Klub/Sajtóklub (galéria)


– Otthon milyen típusú zenéket hallgat?

– A jó zenét, a könnyűzenét nagyon szeretem. Rendkívül hangulatfüggő vagyok. Ha fáradtnak érzem magam vagy gondolkodni szeretnék, komolyzenét választok. A kislányommal, Emmával szintén komoly, meditatív és dallamos zenét hallgatok. Mert úgy hiszem, hogy nagyon fontos, hogy mit hall, és egyébként igénye is van a jó zenére. Ez a fiaimmal ugyanígy zajlott. Amikor például az autóban utaztunk klasszikus zenét tettem be nekik. A bulizás az egy más dolog...

– Tényleg bulizott a fiával, Marcellel a Balaton Soundon?

– Bulizós vagyok, nagyon szeretek kimozdulni. Az a jó ebben, hogy megismerhetem különbözőköröknek a bulizási szokásait. Az opera is egy zárt kör, és megint más emberekkel találkozom, amikor elmegyek a Szigetre, vagy mondjuk a Volt Fesztiválra. Ezek nagyon tanulságos „kirándulások", én mindegyikben jól tudom érezni magam. A tolakodó, hangos, agresszív zenét, amely mindenáron rám telepszik, azt nem szeretem.

– A nyáron volt alkalma több időt együtt tölteni négy éves kislányával: Zamárdiban nyaraltak, illetve közben Révfülöpről vezetett műsort a Magyar Televízió Balatoni nyár című műsorában.

– A nyáron másfél hónapig szünetelt a tévézés is, nekem ez hosszú idő. De az is biztos, hogy ezek az időszakok nagyon fontosak egy gyermek életében. Számunkra beülni a kocsiba, és elindulni a Balaton felé, azt jelenti, hogy valami más következik. 24 órában együtt tudunk lenni – ez nagyon jó. A legjobb dolog, hogy nincs dolgunk. Azt csináljuk, amihez mindenkinek kedve van, ez a szabadságot jelenti. Ebben benne van a semmittevés és a sok rajzolás is.

– Emma szeptemberben kezdte el az óvodát?

– Igen, de már járt előtte bölcsődébe is.

– Nehéz volt az elválás?

– Nem, mert igazából nem engedem el egyik gyerekemet sem – csak úgy tűnik. Nem egyik pillanatról a másikra döntünk, fokozatosan szokott a bölcsődéhez: egy héten egyszer-kétszer elvittem, pont azért, hogy ne legyen olyan érzése, mintha el kellene szakadnunk. Szüksége van a közösségre, hogy gyerekek között legyen, és így nem un meg engem sem.

Jakupcsek Gabriella: Nem programszervező, inkább hárító anyuka vagyok. Fotó: Frank Yvette (galéria)


– A fiai húsz évvel ezelőtt voltak ennyi idősek. Nagyon más lánygyereket nevelni, egyáltalán, a mai világban gyereket nevelni?

– Egészen más, minden szempontból. Másik világban vagyunk, másik nyelvet beszélünk. A klasszikus műveltséget természetesen meg kell adni a gyereknek, de egészen mások a tolerancia küszöbök. Annyi inger éri őket, húsz éve ezeknek fele sem volt. Mondjuk úgy, hogy nekem is futni kell vele egy kicsit, sokkal több programot igényel, mint annak idején a fiúk. Nagyon fontosak az összejárások, a hétvégék, a barátkozások, de szeretem, ha vannak olyan napjai is, amikor nem történik vele semmi. Fontosnak találom, hogy megtartsuk az arányokat: nem programszervező, inkább hárító anyuka vagyok. Annyira sok kihívás éri a mai gyerekeket a zsúroktól, a szervezett programokon át a televízióig, hogy besokallnak, felpörögnek. Nincs idejük rá, hogy megtörténjenek velük dolgok, ahhoz lyukakat kell teremteni. Küzdök.

– Bálint és Marcell már külön élnek. De felhívják mondjuk azért, hogyan kell tarhonyás krumplit főzni?

– Nincs olyan nap, hogy ne jöjjenek át reggel, este. Amikor eljöttem otthonról, akkor a tökfőzeléket otthagytam a Marcinak, amit majd átvisz a saját lakásába, és ott eszi meg. Tegnap este pedig Bálint születésnapját ünnepeltük, majd összecsomagoltam nekik az elemózsiát, és elmentek a „szabadságba". Fontos kapocs, hogy a húgukkal találkozzanak, imádják.

– Segítenek Emmára vigyázni?

– Bálintot néha meg szoktam kérni, hogy vigye el az óvodába, ez nekem nagy segítség. Marci pedig az „estés": ő szokott Emmára vigyázni, amikor mi színházba, koncertre vagy társaságba megyünk. Boldogan átjön este nyolckor, és azt hiszem, hogy kimerülésig focimeccset nézet a testvérével.

Címkék#interjú

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!