Javasolható a vérből végzett genetikai teszt a nagyobb kockázatú kismamáknak

A szűrőteszt, amelyben a magzatnak az anya vérébe átjutott DNS-darabkáit elemzik, néhány genetikai rendellenességet segít diagnosztizálni igen korán, már a terhesség első harmadának végétől.

Az új, vérből végezhető genetikai teszt, amellyel olyan kromoszómarendellenességek szűrhetők ki, mint a Down-kór, hatékonyak a nagyobb kockázatú várandós nőknél, de még nincs elegendő adat velük kapcsolatban ahhoz, hogy minden állapotos nőnek javasolják a teszt elvégzését – foglalt állást az amerikai nőgyógyász- és szülészkollégium (ACOG).

A szűrőteszt, amelyben a magzatnak az anya vérébe átjutott DNS-darabkáit elemzik, néhány genetikai rendellenességet segít diagnosztizálni igen korán, már a terhesség első harmadának végétől.

“Ez a teszt nagyszerű vizsgálat a nagy kockázatú nőknél, de a rendellenességeknek csak nagyon korlátozott körét teszteli” – emelte ki Nancy Rose, az ACOG genetikai bizottságának elnöke.

A nagy kockázatú várandós nők közé tartoznak a 35 év felettiek, azok, akiknek családjában fordult már elő genetikai rendellenesség és akiknél az ultrahangos vizsgálat abnormalitást jelez. Azoknak a nőknek, akiknél pozitív eredményt ad a teszt, az ACOG állásfoglalása azt javasolja, hogy forduljanak genetikai tanácsadóhoz, és végeztessenek el más, invazívabb vizsgálatot is, például magzatvíz-mintavételt, amelyek eredménye ma még megbízhatóbb, noha kockázatosabb beavatkozásnak számítanak.

A szakemberek reményei szerint a technológia fejlődésével a tesztet, amely körülbelül egy éve van forgalomban az Egyesült Államokban, hamarosan minden állapotos nőnek ajánlhatják.

Szövetségi szintű rendkívüli állapotot rendeltek el a norilszki olajbaleset miatt
A pénteki balesetben mintegy 20 ezer tonna dízelolaj folyt ki egy tartályból, egyebek között az Ambarka és a Daldikan folyóba.
Bolsonaro egy tábornokot nevezett ki ügyvezető egészségügyi miniszternek
A brazil elnök elvárja a tábornoktól, hogy sokáig maradjon a minisztérium kormányrúdjánál.
Új gyanúsítottja van a Madeleine McCann-ügynek
A Scotland Yard szerda esti londoni bejelentése szerint nagy jelentőségű új nyomozati szálról van szó.
Június közepétől nem repülhetnek kínai utasszállítók az Egyesült Államokba
Az indoklás szerint Peking nem teszi lehetővé az amerikai légitársaságok kínai járatainak újraindítását.
A Mezőkövesd legyőzésével nyolcadszor a Honvédé a trófea (videó)
Az ünneplésről Szijjártó Péter is közzé tett egy videót közösségi oldalán.
Semjén Zsolt: Trianonra emlékezni kötelesség és erkölcsi parancs
Csak akkor lehet megmaradni magyarnak, ha a teljes magyarság megmarad – mondta a miniszterelnök-helyettes.