hol a határ

2020.07.26. 18:06

Jóból is megárt a sok: az edzésfüggőség veszélyes is lehet

Gyakori, hogy az életmódváltás következtében rendszeresen sportolni kezdők túlzásba esnek, és szinte edzésfüggő lesz belőlük. Ez a „mozgásfüggőség” egy adott pontig az egészséges keretek között marad, de ha túllépsz egy határon, nemcsak a sérülések kialakulását kockáztatod, de más problémák is jelentkezhetnek.

Forrás: Shutterstock

Érdemes tehát a testmozgással kapcsolatban is a harmóniára, a kiegyensúlyozott terhelésre és az egészséges mértékre törekedni. Nézzük, milyen jelek mutathatják, hogy esetleg edzésfüggő vált belőled – írja a Diéta és Fitnesz.

1. NÖVEKVŐ INGERKÜSZÖB

Egyre több és keményebb edzésre van szükséged ahhoz, hogy elérd a sport kezdeti jótékony hatásait? Sokan érzik azt, hogy egy idő után nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is egyre komolyabb kihívásra van szükségük. Ez azonban nem feltétlenül van így. A sportban is – mint az élet annyi más területén – nehéz megtalálni az arany középutat.

2. ROSSZKEDV, INGERLÉKENYSÉG

Ki kell hagynod egy edzést? Ha ezt jól viseled, nincs semmi baj. De ha ingerült leszel, rosszkedvű, esetleg megmagyarázhatatlan fáradtság tör rád, és csak arra tudsz gondolni, hogy most éppen miről maradsz le, nem jó úton haladsz. Az edzés is csak egy olyan – egyébként sok örömet adó – program, amit néha bizony le kell mondani, el kell halasztani.

3. A KONTROLL HIÁNYA

Jelzésértékű, ha képtelen vagy módosítani a testmozgás időtartamát más elfoglaltságod miatt. Lehet, hogy optimális esetben egy órát töltesz edzéssel, de néha meg kell elégedned fél-háromnegyed órával.

4. TESTMOZGÁS SÉRÜLÉS ELLENÉRE

Néha a fizikai állapot nem teszi lehetővé a megszokott edzésintenzitást, edzésformát. Ez nem tragédia! Vagy válassz kímélőbb sportot, vagy pihenj. Ha sérülten sportolsz, komoly, akár maradandó sérüléseket szerezhetsz!

5. CSÖKKENŐ ÉRDEKLŐDÉS, ROMLÓ SZOCIÁLIS KAPCSOLATOK

Az élet nem csak a sportról szól, ezt az edzésfüggő emberek hajlamosak néha elfelejteni. Számos érdekes program vár az edzőtermen kívül is. A családi, baráti kapcsolatok ápolása is fontos, ne mondj le találkozókat az edzésre hivatkozva.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!