járványhatás

2021.02.02. 14:12

Jóval olcsóbban vehetünk ki albérletet, mint egy évvel ezelőtt

Tavaly decemberben az egy évvel korábbi bérleti díjakkal összehasonlítva 11 százalékos volt a csökkenés országosan.

Budapest, 2021. január 3. A Citadellához vezető út melletti kilátóteraszról gyönyörködnek a panorámában a turisták. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Nagy Zoltán

Tavaly decemberben az albérletárak országosan 1,3 százalékkal mérséklődtek novemberhez képest, az egy évvel korábbi bérleti díjakkal összehasonlítva pedig 11 százalékos volt a csökkenés – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.

Az MTI-nek kedden eljuttatott közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta, 2020. december volt sorrendben az ötödik hónap, amikor csökkent az országos lakbérindex, és a fővárost sújtja legjobban az albérletpiaci keresletcsökkenés.

Hozzátette, éves szinten a fővárosi albérletárak 14,3 százalékkal, Pest megyében viszont csak 2,6 százalékkal estek vissza. A szakértő szerint az eltérés részben azzal magyarázható, hogy a fővárosi albérletáresés jóval magasabbról indult, és a befektetőknek folyamatosan alkalmazkodniuk kell a koronavírus okozta helyzethez és a külföldi turisták hiányához. Pest megyében viszont nem volt korábban olyan mértékű áremelkedés és a kínálat is szűkösebb volt.

Az ingatlan.com adatai szerint tavaly a budapesti lakások 9 százalékát hirdették kiadásra, ám a kerületek között hatalmas különbségek voltak. Tavaly majdnem 925 ezer lakóingatlan szerepelt a nyilvántartásban, amiből több mint 80 ezer megjelent kiadóként az ingatlan.com oldalán a tulajdonosok és ingatlanközvetítők kínálatában.

Az V., a VI. és a VII. kerületben az összes lakás 21-30 százalékára kerestek bérlőt a tulajdonosok. Jelentős, 11-16 százalékos volt az albérletek aránya az I., a II., a VIII., a IX. és a XIII. kerületben is. A legnagyobb arányban az V. kerületben adták ki a lakásokat: itt a lakások 30 százaléka jelent meg tavaly kiadó ingatlanként az ingatlan.com felületén.

A szakértő szerint nem meglepő, hogy tavaly majdnem minden harmadik belvárosi lakást kiadásra hirdettek meg, mivel a KSH adatai alapján 2019-ben a vevők 30 százaléka külföldi volt a belső kerületekben, illetve 2015 és 2019 között a fővárosi lakásvásárlók 30-40 százaléka befektetési céllal keresett ingatlant.

Borítókép: Illusztráció/A Citadellához vezető út melletti kilátóteraszról gyönyörködnek a panorámában a turisták 2021. január 3-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!