Életstílus

2009.05.14. 13:34

Klauzál tér, Szeged

Ahol a legnagyobb az egy négyzetméterre eső fagyizó emberek száma. Kiülős cukrászdák, étterem terepe a szegedi Klauzál tér és, persze, ünnepélyeké.

Ez a zárt hatást keltő, nyáron pálmafás, gyönyörű tér már a 19. század közepétől történelmi események, közösségi történések fontos helyszíne. 1849-ben Kossuth Lajos itt mondta el utolsó nyilvános beszédét, a Károlyi-kormány itt kiáltotta ki megalakulását 1919-ben. A paloták és árvíz előtti műemlék házak szinte tökéletes egységet alkotnak, a Kossuth-szobrot és az Oroszlános díszkutat fogják közre. Ez utóbbinál található a tér legjelentősebb műemléke, a szegedi klasszicizmus legérettebb alkotása: a Kárász-ház. A tér nevét az egykor itt élő Klauzál Gáborról (1804-1866), az első népképviseleti kormány ipar-, kereskedelem- és földművelésügyi miniszteréről kapta 1874-ben. A belvárosi séta kötelező pihenője. Télen itt áll Szeged karácsonyfája.

Pálmafák erősítik a mediterrán hangulatot. Fotó: Frank Yvette (Fotógaléria)


Megközelítés:
A sétálóutcából, azaz a Kárász utcából nyílik, egy háztömbnyire a Széchenyi tértől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!