Közkinccsé tették a szabadságmozgalmak himnuszává vált We Shall Overcome című dalt

A bírói ítélet nyomán a dal 1960-as és 1963-as öt és nyolc versszakos változata is közkinccsé vált.

Közkinccsé nyilvánították egy szerzői jogi megállapodás nyomán pénteken a We Shall Overcome című amerikai polgári jogi himnusz szövegét és dallamát is.

A megállapodás értelmében a We Shall Overcome ezentúl a szabadon terjeszthető és licencdíj-fizetési kötelezettség nélkül felhasználható szellemi alkotások körébe tartozik.

A szerzői jogi pert 2016 áprilisában a Ludlow Music és a Richmond Organization ellen a nonprofit We Shall Overcome Alapítvány mellett A komornyik című 2013-as film producerei indították, akiknek fizetniük kellett a dal felhasználásáért.

A film készítői és a civil szervezet azzal érvelt, hogy a dal köztulajdon, és a producereknek nem kellett volna százezer dollárt kiadni azért, hogy felhasználják a dalt filmjeikben vagy televíziós műsorban.
 

Tavaly szeptemberben egy bíróság úgy határozott az ügyben, hogy a sokak által Pete Seeger folkénekes előadásában ismert dal eredete ismeretlen, valószínűleg egy 18. századi himnuszból vagy egy későbbi spirituáléból gyökerezik, és nem élvez szerzői jogvédelmet. A bírói ítélet nyomán létrejött pénteki egyezség alapján a dal 1960-as és 1963-as öt és nyolc versszakos változata is közkinccsé vált.

A We Shall Overcome című dalt már az 1940-es években felkarolta a munkásmozgalom. Guy Carawan és Pete Seeger amerikai folkénekes tette az amerikai polgárjogi mozgalom és más szabadságküzdelmek himnuszává.

A We Shall Overcome demonstrációkon és gyűléseken csendült fel az 1960-as években, egyebek közt a Martin Luther King által vezetett, Selmából Montgomerybe tartó 1965-ös meneten is énekelték.
Az elmúlt évtizedekben a Tienanmen téren és a berlini fal leomlásakor is felcsendült.

A dalszerzőnek járó jogdíjat a mű után a hatvanas évek eleje óta egy New Market-i nonprofit, társadalmi igazságossággal és kulturális témákkal foglalkozó központ, a Highlander Kutató és Oktatási Központ kapta.

Mobiltelefont és kerékpárt is lopott a hódmezővásárhelyi férfi
Üzletszerű lopásért indítottak ellene eljárást.
A meleg miatt törölték a németországi lesiklóversenyeket
Nem rendezik meg jövő hét végén a női alpesi sízők világkupa-sorozatának németországi Ofterschwangba tervezett futamait.
Lemondták Plácido Domingo két fellépését a zaklatási botrány miatt
Május 14-én lépett volna színpadra a Teatro de la Zarzulában.
Sokkolóval akartak felébreszteni egy utast a rendőrök, örökre elaltatták
A taxiban elaludt irkutszki utas belehalt a kísérletbe.
Döbbenetes tablettel rukkolt elő a Huawei
a világ első vezeték nélküli töltéssel rendelkező táblagépe lett. 5G-képes verzióban is jön.
Továbbra sincs koronavírusos beteg Magyarországon
Több mintát vizsgáltak, de egyikben sem mutatták ki a fertőzést.