Életstílus

2009.12.14. 11:28

Lassabban halnak meg a halálraítéltek az USA-ban

Kenneth Biros lehet az első halálraítélt az Egyesült államokban, akit egy adag intravénásan beadandó érzéstelenítővel végeznek ki, ha a következő napokban hajtják végre ítéletét.

Delmagyar.hu

Az amerikai börtönökben általában egy három vegyületből - nátrium-teopentalból, bromidból és kálium-kloridból - álló injekciót adnak be a halálraítélteknek. A nátrium-teopental eszméletvesztést okoz, a bromid ellazítja az izmokat, aminek következtében leáll a tüdő. A kálium-klorid a szívműködést állítja le. Ez a szer viszonylag gyorsan - átlagosan hét perc alatt - hat.

Az Egyesült Államok néhány államában - Ohióban, Kaliforniában és Tennessee-ben - a jövőben új módszert - egyetlen vegyületből álló injekciót - fognak alkalmazni.

A módszernek természetesen már ellenzői is akadnak, ők azért utasítanák el az egy összetevős injekciót, mert az szükségtelenül megnyújtja a halálraítélt szenvedését. Habár ezt a szert még soha senkin nem próbálták ki korábban, egy dolog bizonyos: a halálraítélt sokkal lassabban fog meghalni, mint az, akit a három vegyületből álló, a szívet leállító vegyületet is tartalmazó injekcióval ölnek meg. A méreginjekciókkal foglalkozó szakértők azt állítják, hogy az újonnan alkalmazott injekció, amely csupán thiopental-sodiumot tartalmaz, nem a szívet, hanem a légzést állítja le - emiatt a halálraítélt hosszabb ideig haldoklik. Hogy meddig, azt egyelőre senki sem tudja, csak becsülni lehet. Mark Dershwitz amerikai altatóorvos, aki Ohióban javasolta az egy összetevős méreginjekció alkalmazását, azt állítja: a haldoklás ebben az esetben akár 15 percig is eltarthat.

Az új injekció a légzést állítja le, emiatt a halálraítélt hosszabb ideig haldoklik. Illusztráció
Az új injekció a légzést állítja le, emiatt a halálraítélt hosszabb ideig haldoklik. Illusztráció

Ohióban korábban egyébként a három összetevős méreginjekciót alkalmazták, a börtönök feljegyzései szerint az elítéltek haláltusája átlagosan 7 percig tartott. Az amerikai államban a múlt hónapban döntöttek úgy, hogy a jövőben az egy összetevős méreginjekciót alkalmazzák, méghozzá azért, mert szeptember 15-én meghiúsult a nemi erőszakért elítélt Romell Broom kivégzése. A kivégzés során több mint két órán keresztül kerestek vénát Broom-on, több mint 18 helyen szúrták meg, gyakorlatilag szétszurkálták az izmait és a csontjait. Ezt követően meg kell ismételni az 53 éves férfi kivégzését.

Az egy összetevős szer a szakértők szerint nem okoz fájdalmat. Az Egyesült Államokban a halálbüntetést alkalmazó államok fele méreginjekciót alkalmaz, majdnem fele három összetevős injekciót. Nebraskában, amely most tért át a villamosszékről az injekcióra, vélhetően a három összetevős módszert alkalmazzák majd. Ha Ohióban sikeres lesz az egy összetevős szer, vélhetően több állam átáll majd erre a vegyületkeverékre.

Egyes európai országokban, ahol megengedett az eutanázia, az orvosok olyan szerrel segítik át a haldoklót a másvilágra, amely thiopental-sodiumot és bromidot is tartalmaz. Ohióban 1992 óta 32 férfit végeztek ki injekcióval, ebből három esetben komplikációk léptek fel. 2006-ban több mint egy órán át próbálkoztak azzal, hogy kivégezzék Joseph Clarkot. Gond volt a vénáival, így a szer nem fejtette ki az elvárt hatást. 2007-ben szinte alig találtak vénát Christopher Newton testén - haláltusája 15 percig tartott, kétszer hosszabb ideig, mint az átlagos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!