Életstílus

2013.03.06. 14:50

Magasabb a védő koleszterin szintje a derűsek vérében

Magasabb a védő koleszterin szintje a derűs emberek vérében, mint a pesszimista alkatúakéban - fedezték fel amerikai kutatók.

MTI

990 embert vizsgáltak és kérdeztek ki, az alanyok 40-70 év közöttiek. Nemcsak a koleszterinszintet mérték, hanem a szív egészségét mutató egyéb vegyületeket is a véráramban, emellett pedig életszemléletük pozitív vagy negatív irányultságát is tesztelték. Arra jutottak, hogy a derűlátó embereknek az ártó koleszterinen kívül a triglicerid-, azaz a vérzsírszintjük is alacsonyabb, ami szintén kedvezőbb a szívnek.

A teljes - a káros (LDL) és védő (HDL) - koleszterinszintet tekintve viszont nem mutatkozott eltérés a derűs, vagy a búskomor lélek között, azaz az eltérés a LDL/HDL arányában jelentkezett a derűsek javára.

"Újabb bizonyítéka ez annak, hogy lelki egészségünknek van kézzel fogható testi egészségelőnye" - mondta Julia Boehm, a tanulmány fő szerzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!