top színvonal

2020.02.25. 10:23

Megvédte címét az év étterme

Ismét a Széll Tamás és Szulló Szabina által vezetett Stand fine dining étterem kapta a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat a hétfőn Budapesten megrendezett gálán.

Budapest, 2018. március 25. Széll Tamás séf, a 2016-os Bocuse d'Or európai versenyének gyõztese a Magyar Turisztikai Ügynökség által szervezett Michelin-csillagos mesterkurzuson a Hold utcai Vásárcsarnok és Belvárosi Piacon 2018. március 25-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Az ország legjobb éttermei közé 2019-es teljesítményével

a Stand után sorrendben az Onyx, a Babel, a SALT Budapest, a Borkonyha, a Costes, a Pasztell, a Costes Downtown, a St. Andrea Restaurant, a Textúra, a Stand25, és az Arany Kaviár került.

A Szulló Szabina, Széll Tamás, Csahók Ibolya és Hamvas Zoltán négyese által fémjelzett Stand étterem bizonyítja, hogy a magasra pozícionált fine dining éttermeknek is van létjogosultságuk a magyar vendégek körében. A hangsúlyosan magyar alapanyagokra épülő menüsorban megtalálható a gulyásleves, a somlói, a kecsege vagy a szarvasborjú.

Az étterem az első perctől fogva hozza a nemzetközi értelemben vett topéttermek színvonalát

- indokolták döntésüket a szervezők.

2020-ban másodjára nyerték el az év étterme díjat.

A hétfői gálán különdíjakat is kiosztottak:

az év séfje a két Michelin-csillagos Onyx konyháját vezető Mészáros Ádám, az év cukrászdája – sorozatban harmadik éve – a Mihályi Patisserie.

Az év ifjú séftehetségének Mede Ádámot, a Laurel Budapest séfjét választották kapta, az év ígéretes étterme díjat a Pasztell étterem vehette át. Az év innovatív konyhája díj a SALT Budapest étteremé, az év éttermi szervíze díj pedig az idén 30 éves fennállását ünneplő Arany Kaviár étteremé.

A Dining Guide Életmű Díját a Déryné Bisztró főpincére, Pergel József vehette át.

Idén először fenntarthatósági díjat is átadtak: a Dining Guide első „zöld” elismerését az őriszentpéteri Pajta Étterem kapta, ahol egész évben nagy hangsúlyt fektetnek a környék elfeledett alapanyagainak használatára, hogy megvalósítsák a valódi farm-to-table koncepciót.

Szintén idei újítás, hogy átadták az év szerethető étterme díjat, melyet a Két Szerecsen Bisztró nyert el. Új díj az év vidéki étermének járó elismerés is, melyet az Anyukám Mondta kapott meg.

Az év alternatív vendéglátóhelye díjat a Freyja – the croissont story kapta. A Dining Guide az alternatív vendéglátóhely kifejezést a street food elnevezés helyett használja, hiszen a legtöbb esetben az éttermekben fogyaszthatók ezek az ételek.

A Dining Guide-ot idén is külföldi szaktekintély segítette a végső döntéshozatalban. Az egész éven át tartó tesztelés során a nemzetközi szakmai zsűrit idén Fausto Arrighi képviselte, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál és már négy éve segíti szakmai tanácsadóként a Dining Guide munkáját.

Herczeg Zoltán, a Dining Guide étteremkalauz felelős kiadója hangsúlyozta, a Dining Guide elsősorban azon szempont szerint értékeli az éttermeket, hogy miként felelnek meg a saját kategóriájukban elvárható szintnek. Így olyan éttermeket is a legjobbak közé sorol, amelyek nem tekinthetők „klasszikus” csúcsétteremnek, mert progresszív étlappal, kötetlenebb stílusban és informálisabb szervizzel dolgoznak, ettől függetlenül azonban kétségkívül csúcskategóriásak.

A 2004-ben alapított Dining Guide-díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban.

Borítókép: Széll Tamás koncentrál a tuti fogásra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!