Találja meg a tökéletest!

2021.05.26. 14:35

Melltartótippek – egészségügyi szempontból sem mindegy, milyet hord

Mindegy, hogy futás, séta, fitnesz, ha szeretne önfeledten koncentrálni a kedvenc sportjára, ne feledkezzen meg az egyik legérzékenyebb testrészéről! Nyaki, gerinc-, illetve hátproblémák esetén különösen érdemes ellenőrizni, hogy megfelelő melltartót használ-e.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Futás, ugrás vagy az erőteljesebb mozdulatok közben a mellszöveteket komoly terhelés éri, ami fájdalommal járhat, sőt hosszú távon a keblek elveszthetik rugalmasságukat, a Cooper-szalagok is (ezek segítségével csatlakozik a mell a szegycsonthoz) megnyúlhatnak. A probléma megelőzhető a jól illeszkedő sportmelltartókkal, amelyek a kialakításuknak köszönhetően megtartják a keblek súlyát, enyhítik a rázkódást, mentesítik a hátat a terheléstől, így javítva a testtartást. Éppen ezért bármilyen mozgásfajta, de különösen az állóképességi sportok során ajánlott professzionális ruhadarab viselése – írja a Fanny magazin nyomán a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Kinek szükséges?

Minden nőnek, még az A kosarasoknak is szükségük van a védelemre, sportolás közben ugyanis a mell akár 8 centiméternyit is képes fel-alá mozdulni. Ráadásul az évek számának növekedésével az oldalirányú mozgás is egyre jelentősebb. Keményebb edzésnél ez már bizony fájdalmas lehet. Szerencsére a jól illeszkedő sportmelltartó a mozgást hathatósan fékezi. Számít az anyaga is.

Pamut

  • Előnye: Nagyon kényelmes viselet, a természetes szálak nem dörzsölik ki a bőrt, emellett a hőszigetelésében sem fog csalódni.
  • Hátránya: Nem éppen jó a szellőzése, és nem szívja magába a nedvességet, így edzés során hamar kényelmetlenné válhat, nem beszélve arról, hogy a szagok is kísérni fogjál, amíg le nem veszi…
  • Merinógyapjú

  • Előnye: A sportmelltartók e különleges változata rövid idő alatt megszárad, a beszívott nedvesség hamar elpárolog belőle. Kitűnően szellőzik.
  • Hátránya: Bár természetes anyag, egyeseknél viszketést okozhat.
  • Elasztán

  • Előnye: Ez a szintetikus anyag rugalmas és rendkívül kényelmes, miközben remek hőszigetelő és gyorsan beszívja a nedvességet. Strapabíró, célzottan nagy terhelésekhez tervezték.
  • Hátránya: Az elasztánból készült sportmelltartók hamar elformátlanodhatnak, ezért mossa őket kézzel vagy használja a kézi mosás programot!
  • Poliészter, poliamid

  • Előnye: A műanyag szálak hamar elvezetik az izzadságot és gyorsan megszáradnak.
  • Hátránya: Nem szívja be az izzadságot, így a verejték a bőrön marad, ami nemcsak a szagok miatt kellemetlen, hanem a baktériumok szaporodásához is kedvező körülményeket biztosít.
  • Lényeges a méret

    A sportmelltartó mérete gyakran különbözik a mindennapokban hordott fehérneműtől. A méretek gyártónként változnak, ezért a legjobb többfélét is felpróbálni. Miután belebújt, ugráljon egy helyben, mozgassa a karját, hajolgasson! Ha közben a mellei túlzottan mozognak, akkor válasszon másik méretet vagy fazont! A jó sportmelltartó szűk, feszes, de nem szorít, nem vág és nem kényelmetlen. Aranyszabály, hogy a vastag pántok mindig jobban elosztják a terhet a vállakon.

    Melyik sporthoz illik?

    Alacsony intenzitású, könnyű tartás: egy jóga- vagy pilatesóra alatt nem éri olyan nagy terhelés a mellett, mint például futás során. Ha ezek közül rajong valamelyikért, érdemes a keresztezett pántos modellek között szétnéznie.

    Közepes intenzitású, közepes tartás: tánchoz, zumbához, síeléshez, mászáshoz, bringázáshoz vagy kick-boxhoz tökéletes.

    Magas intenzitású, erős tartás: crossfit, tájfutás, kocogás, aerobik, tenisz, kosárlabda, küzdősportok – ezekhez a mozgásformákhoz a legerősebb védelem kell!

    Tisztán tartási jó tanácsok

    Fontos, hogy a baktériumok ne telepedhessenek meg az anyagban, ezért minden használat után ki kell mosni a ruhadarabot. A leghatékonyabb a kézi mosás, gépben esetleg kézi mosás programon, alacsony hőfokon tisztíthatja. Egyes termékcímkéken magasabb hőfokot is megjelölhetnek, ne rutinból állítsa be a mosógépet! Lényeges, hogy a melltartó ne veszítse el a formáját és a tartását, ezért ne használjon klórtartalmú tisztítószereket vagy vízlágyítót, ugyanis károsíthatják az anyagot!

    Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!