Életstílus

2015.07.09. 20:21

Menekültből egy boldog cukrász lett

Mi kell egy sikeres és boldog cukrászélethez? A 78 éves Gelencsér László példája nyomán azt mondhatjuk, hogy egy 56-os forradalom, majd egy svájci cukrásziskolát követő francia cukrászda. De ez csak hab a tortán, a lényeg: egy szerető feleség és a csokoládé.

Lévay Gizella

1956 októberében az akkor 19 éves hévízi srác sokadmagával úgy döntött, hogy elhagyja az országot. Egy rövidke ausztriai kitérő után Svájcig jutott, ahol egy berni családhoz került, akik befogadták.

– Ők lettek az én második családom. Nyelvtudás és tanult szakma nélkül léptem át a határt, de senki nem éreztette velem, hogy menekült vagyok – fogalmazott Gelencsér László, aki egy nemzetközi csereprogram keretében a közelmúltban látogatott el Szegedre.

Svájcban kezdetben egy vastelepen dolgozott, majd kemény munkával kitanulta a cukrászatot, Bázelben a Confiserie-nél ismerte meg a csokoládékészítést, erre nagyon büszke. A világhírű csokoládéműhely ma is fogalom, bonbonjai, pralinéi mindenütt keresett finomságok. És mint a mesében: László rövid időre munkát vállalt Franciaországban, és megismerkedett egy csodálatosan szép francia lánnyal, két hét alatt egymásba szerettek, és rövid időn belül összeházasodtak. Ezután visszamentek Svájcba, ahol még 16 évig éltek.

Gelencsér László soha nem unja meg a csokoládét.

Gelencsér László soha nem unja meg a csokoládét.
– Ennyi idő elteltével kaptam meg a svájci állampolgárságot, majd 1972-ben Franciaországba költöztünk. Ma is itt élünk, az Atlanti-óceán melletti Vendée megyében, a part mellett van a házunk – árulja el a cukrász. Merthogy felesége szüleitől vásárolták meg azt a cukrászüzletet, melyet László csokoládéival felvirágoztattak, László a műhelyben, felesége pedig az üzletben dolgozott. Nem zavartuk egymást, mondta László. Talán ez a hosszú házasság titka?

Akkoriban nem volt még annyi desszert, és főleg nem csokoládéból, mint ma. Chocolats Gelencsér – ez az üzletük neve, mely egy 1200 négyzetméteres termelőüzemet és négy csokoládébutikot jelent. Termékeik között védett csokoládék is vannak, mint például a le Coeur Vendéen®, amely a városka jelképévé vált. De ma már fia, Patrick viszi az üzletet, aki a Relais Dessert tagja, ami a világ legkiválóbb cukrászait egyesíti. Gelencsérék a közelmúltban nyitottak La Roche sur Yonban csokoládémúzeumot, amelyhez tanfolyamok szervezésére is alkalmas gyakorlati labor is tartozik.

És hogy mi a Gelencsér-féle csokoládé titka? – Különféle aromákkal gazdagítjuk. Régen többnyire csak kitüntetett alkalmakkor fogyasztottak csokoládét a franciák, mostanra elértük, hogy mindig találjanak rá alkalmat. A francia nők pedig, amikor csokiról van szó, nem vigyáznak az alakjukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!